top of page
A Kortet_lang_sort.png
FULLTEGNET

Yorkshire, Lake District og Hadrians mur

 

Høydepunkter

 • Byen York med bymuren og York Minster

 • Steingjerder

 • Grønne åser

 • Full English breakfast

 • Old Peculiar ale

 • Peter Rabitt

 • The Lake poets

 • Forlatte gruvesamfunn

 • Tusen sauer

 • Hadrians mur - enden av imperiet

 • Roman Army Museum - Vindolanda

 

Vi skal besøke Nord-England og to av Englands femten nasjonalparker. Vi starter i Yorkshire Dales, et område med romantiske heier, historiske attraksjoner og idylliske landsbyer. Områdets skjønnhet er beskrevet som "Guds eget land". Yorkshire har et større antall kvadratkilometer av vernede områder enn noen annen engelsk region, og her finner du et flott landskap perfekt for vandringer, rekreasjon, inspirasjon, fred og poesi. Her finner du rester av gamle klostre og ruiner, fulle av sjarm og historie.

 

Vår reise tar oss videre til Lake District, et av de mest fortryllende områder av landet med fantastisk utsikt over fjell, innsjøer og daler. Parken er også interessant fra et arkeologisk synspunkt, med spor av neolittiske bosetninger og vikinger, men også fra et litterært ståsted. I de gamle landsbyene har dikteren William Wordsworth bodd, en av grunnleggerne av den romantiske perioden i engelsk litteratur. Beatrix Potter, den berømte forfatteren av barnebøker, er også herfra.


Det blir ikke bare vandringer på åser og i skoger. Vi legger opp til hyggelige landsbybesøk, attraksjoner, severdigheter, slott og klostre. Det blir en god miks av natur og kultur i løpet av disse dagene.


Nasjonalparkene Lake District og Yorkshire Dales er blant de mest kjente og verdsatte engelske parkene. 

I York besøker vi et av landets vakreste byggverk; York Minster.  En av Englands største katedraler fra middelalderen og Nord-Europas største gotiske katedral. 

Vår siste vandring blir langs Hadrians Mur, den nordligste grensen under det romerske riket. I forbindelse med de romerske levningene har engelskmennene bygd helt nye, fantastisk fine og topp moderne museer som anskueliggjør romernes tilstedeværelse i England, og vi besøker ett av dem, The Roman Army Museum som hører til fortet Vindolanda.


Etappene varierer fra 280 - 660 høydemeter. Vi skal opp og ned de samme høydemeterne.  Terrenget er variert. Vi går på opparbeidede stier, grusveier og litt i lyng/hei. Etappene er fra 11 km til 13 km lange, og vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng.  Se også beskrivelsen i dag-for-dag programmet. I England må man ha vanntette fjellstøver eller hikingsko med god støtte rundt anklene.

I samarbeid med

A Kortet_lang_sort.png
FULLTEGNET

YORKSHIRE, LAKE DISTRICT OG HADRIANS MUR 

15. - 22. JUNI 2020

8 DAGER - 7 NETTER

PRIS PR. PERSON I DOBBELTROM

KR 18 550,-

output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png

Program

Dag 1 – mandag 15. juni:       Oslo Gardermoen - Manchester - Reeth
Flyavgang fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 11:25 direkte til Manchester med ankomst kl. 12:30. Her venter vår guide på oss.  

 

Vi setter vi kurs for York og går på oppdagelsesferd i denne vakre byen, grunnlagt av den romerske guvernøren Petilio Ceriale rundt år 71. Han ga byen navnet Eburacum. "York" kommer fra de danske vikingenes navn på byen, ”Jorvik".  ”Shire" er fra gammelengelsk SCIR som betyr omsorg. I dag er York en interessant by med omlag 180.000 innbyggere, rik på sjarm og historie. Den ca. 5 km lange bymuren er fra middelalderen, og er en av de lengste i Europa. 
En annen skjønnhet er byens katedral «York Minster», 163m lang og er blant de viktigste monumentene i Storbritannia.  Etter besøket tar bussen oss til Richmondshire og landsbyen Reeth.  En autentisk landsby med sine brosteinsbelagte gater, typiske hus, markedsplassen og den lokale historien om endeløse skotske angrep. De første tre nettende skal vi bo på CB Inn .

 

Måltider inkludert: lett lunsj og middag på hotellet.

 

Dag 2 – tirsdag 16. juni:        Yorkshire Dales : Reeth - Maiden Castle – Harkerside

Dagens vandring starter i Reeth og vi beveger vi oss først mot elva. Vi går gjennom åser og gårder til vi kommer til høyden hvor det finnes rester av Maiden Castle. Vi kan nyte en fantastisk panoramautsikt over Swaledale. På toppen vil vi besøke et av høydepunktene i det best bevarte pre-romerske området. Herfra følger vi ryggen tilbake til Reeth.

 

Høydeforskjell: 400m – Lengde: 13 Km – Varighet: ca. 4,5 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, pikniklunsj og middag på hotellet.

 

Dag 3 – onsdag 17. juni:        Aysgarth Falls og Bolton Castle
Aysgarth i Wensleydale, er stedet hvor elven Ure gir opphav til tre fosser: den øvre, den midtre og den nedre. Herfra leder turen oss til høyden hvor Bolton Castle ligger. Ferdigstilt i 1399 av Lord Scrope, Britisk kansler som også er nevnt av Shakespeare. Slottet har "huset" Queen Mary Stuart, luksusfange i 1568, med 40 tjenere! Vi spiser lunsj i kafeen på Bolton Castle, og ser slottet og den nydelig hagen, før vi følger naturskjønne stier tilbake til utgangspunktet.

 

Høydeforskjell: 280m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 4 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, enkel lunsj på kafe og middag på hotellet.

     
Dag 4 – torsdag 18. juni:       Yorkshire Dales: Muker, Swinner Gill, Keld, Kisdon
De mange store gamle kalksteinsfeltene, det er mer enn 60 innen ½ kilometer fra Muker, og de mange arrene i landskapet på grunn av gruveindustrien i det 18. og 19. århundre og steinminebygningene som fremdeles er tydelige, bidrar alle til karakteren til denne fantastiske dalen. Elven Swale er en stor biflod av elven Ure, som i seg selv blir elven Ouse før den ender i Nordsjøen.
Dette er en vakker utflukt som lar oss besøke to herlige landsbyer i Swaledale. Vi går gjennom grønne gresskledde sletter, via fossefall og langs gamle veier. 
Etter turen stikker vi innom «Tea Shop» i Muker, berømt for sine scones (with jam and clotted cream) og andre herligheter.

Etter dagens vandring kjører vi mot Lake District National Park, og til vårt bosted The Lakeside House i Keswick. 

 

Høydeforskjell: ca. 350m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 4 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på en restaurant.

 

Dag 5 – fredag 19. juni:         Lake District: Ullswater, Glenridding Dodd og Sheffield Pike

Vi starter med en halvtimes busstur til Glenridding ved Ullswater, vårt utgangspunkt for dagens vandring. Vi går en kilometer langs vannet, før vi stiger opp-opp-opp, med hyppige pauser, til toppen Sheffield Pike. Utsikten må oppleves!  Her spiser vi vår medbragte piknik lunsj, før vi går en annen dal ned igjen til utgangspunktet. 
 

Høydeforskjell : 660m – Lengde: 11 km – Varighet : ca. 5 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på en pub.

 

Dag 6 – lørdag 20. juni:         Lake District: Keswick – Catbells

I dag går vi tur i nærområdet og starter med en 10-minutters båttur på Derwent Water til Hawes End. Herfra tar det ca. en time inkludert pauser å gå opp til det høyeste punktet av Catbells. Etter en god pause fortsetter vi og får nedstigningen mot vannet. Vel nede snur vi og setter kursen tilbake til Keswick. På veien går vi innom Lingholm, hvor Beatrix Potter fant inspirasjon til sine nydelige barnebøker. Catbells er som en miniutgave av Besseggen og ligger 451 moh. på det høyeste.

 

Høydeforskjell: 500m – Lengde: 11 km – Varighet: ca. 4,5 timer
Måltider inkludert: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på en pub.

 

Dag 7 – søndag 21. juni:        Hadrians mur: Roman Army Museum

Etter frokost forlater vi Keswick og drar nordover.

En storslått vandring langs Hadrians mur venter oss i dag. Romerrikets nordligste grense, beordret bygget av keiser Hadrian som personlig besøkte veggen. Fullført i år 128 AD, 117 km lang, lik 80 romerske mil, og som deler øya fra kyst til kyst. I løpet av tre århundrer var Hadrians mur et livlig og levende multikulturelt grenseområde.  Muren ble bygget av en armé på 15.000 mann på mindre enn seks år.  Det er overraskende å se de best bevarte funksjonene med «Milecastles», kaserner, voller og festninger som peker seg ut i en dramatisk setting.
Vindolanda med "The Roman Army Museum" gir oss en omfattende oversikt over et romersk fort med tilhørende sivile bygninger. Det moderne museet er i verdensklasse. Utgravingene pågår og museet utvides stadig med nye gjenstander, senest i 2018 fant de et 2000 år gammelt toalettsete i tre.

 

Høydeforskjell: 350m – Lengde: 7,5 km – Varighet: ca. 4 timer

Måltider inkludert: frokost, pikniklunsj underveis og avskjedsmiddag på restaurant.

 

Dag 8 – mandag 22. juni:       Haltwhistle – Newcastle – Oslo Gardermoen

Etter frokost og utsjekk fra hotellet, setter vi kurs for Manchester og flyplassen. Flyavgang med SAS kl. 13:10 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 16:10.

 

Måltider inkludert: frokost

PRIS PR. PERSON KR 18 550,- 

- Rutefly Oslo Gardermoen- Manchester tur/retur med SAS
- Flyskatter (refunderes ikke ved avbestilling)
- Fellestransport ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom, 7 netter
- Vandringer ifølge program
- Inngangsbilletter til York Minster, Castle Bolton og Birdoswald Roman Fort Museum
- 7 frokoster ”full English”
- 7 lunsjer, inkludert en flaske vann pr. person
- 7 middager, inkludert vann og kaffe
- Engelsktalende lokalguide, Stefano Spinetti
- Teknisk reiseleder fra TIL FOTS: Hege Tokerud

 

Ikke inkludert:
-drikke til maten

-tips (GBP 10 per person)

 

Tillegg for enkeltrom  (meget begrenset)        kr 2 500,-

 

Bosteder:

The Charles Bathurst Inn,  Arkengarthdale, Richmond – 4* (3 netter)
Lakeside House Hotel, Keswick – 4* (3 netter)
Centre of Britain Hotel, Haltwhistle – 3* (1 natt)

 

Påmeldingsfrist 3 måneder før avreise.

På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen.   

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Minimum antall deltakere er 13. 
 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet. Vær- og føreforhold kan føre til endringer i programmet.

Teknisk arrangør: TIL FOTS AS

bottom of page