top of page

Dolomittene - området Val Pusteria og Toblach 

18. - 25. september 2024     8 dager / 7 netter

 

Høydepunkter:

 • Toblach/ Dobbiaco

 • Pustertal/ Val Pusteria

 • Lago di Braies

 • Pfannhornområdet og Bonner Hütte

 • Monte Elmo og Sillianerhütte

 • Carniche Alpene

 • Strudelkopf/ Monte Specie

 • Sykkeltur til Lienz i Østerrike

 • Utsikt til Drei Zinnen/Tre Cime de Lavaredo

 • Fullpensjon med drikke til middagene

 • Reiseleder Britt Flem er med hele veien

 • Lokalguide Elena Zolin (engelsktalende) leder vandringene

 

Dolomittene er en fjellkjede nordøst i Italia som strekker seg over regionene Veneto, Trentino – Alto Adige/ Syd-Tyrol og Friuli Venezia Giulia. I hjertet av Dolomittene nord i Italia, nær grensen til Østerrike og dominert av de berømte Drei Zinnen/ Tre Cime, ligger tyrolerlandsbyen Toblach/ Tobbiaco.

 

Vi skal vandre i spektakulære omgivelser i Pustertal/ Val Pusteria, og vi krysser grensen mellom Italia og Østerrike flere ganger i løpet av turen.

 

Dolomittene har vært på UNESCO-verdensarvliste siden 2009.

 

Toblach/ Tobbiaco er et populært feriemål både sommer og vinter, og er for oss nordmenn særlig kjent for verdenscuprenn i langrenn og for langløpet fra Toblach til Cortina. Dette skirennet i klassisk stil ligner på Marcialonga, og kalles i Syd-Tyrol for «Dronningen av langrenn».

I kommunen Toblach/Dobbiaco ligger det høyeste punktet i Pustertal, som markerer vannskillet mellom Svartehavet og Middelhavet.

 

Under første verdenskrig gikk frontlinjen mellom Italia og Østerrike-Ungarn gjennom Dolomittene. Det var harde kamper i fjellene og mer enn to tredjedeler av kampsonene var i over 2000 meters høyde. Denne delen av krigen blir kalt «Den hvite krigen».

 

Deler av vandringene går på fjellplatå, på åskammer, eller på skogsveier som soldatene anla under første verdenskrig. Vi går i vanlig gangtempo. Det blir pauser underveis, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng. Stigningene på dagsturene er opptil 1000 meter.

 

Med hensyn til lunsjene vil vi så langt det er mulig, spise på betjente hytter. Hyttene i dette området tar ikke imot forhåndsreservasjoner fra grupper. Vi kan dermed ikke være sikre på å sitte rundt samme bord, eller at maten er klar nå vi ankommer. Allikevel kan vi forsikre alle om at det serveres nydelig mat, og at alle skal bli gode og mette. Er været godt, kan vi også sitte ute å spise.

 

Vi bor på det hyggelige Lake Braies Hotel Erika. Hotellet har spaavdeling. Det serveres variert og smakfull mat fra lokale produsenter. Vi får frokostbuffet og 4-retters middag hver dag.

DOLOMITTENE

18. - 25. SEPTEMBER 2024

8 DAGER - 7 NETTER

PRIS PR. PERSON I DOBBELTROM KR 24 500,-

output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png

Program

 

Dag 1 – onsdag 18. september:     Stavanger Sola – Bergamo – Hotel Erika

Flyavgang med Norwegian fra Stavanger Lufthavn Sola kl. 11:35 direkte til Bergamo med ankomst kl. 13:55. Flyr du fra Oslo har du avgang fra Gardermoen kl. 08:55 med ankomst Sola kl. 09:45).

I Bergamo venter Elena, vår lokalguide. Vi fordeler oss i to 9-setere og setter kursen nordover mot Val Pusteria og Toblach. Turen tar om lag 4 timer. Vi sjekker inn på hotellet, og slapper av litt før vi møtes til velkomstmiddag.

 

Måltider inkludert: middag

 

Dag 2 – torsdag 19. september:     Strudelkopf

Etter frokost kjører vi til utgangspunktet for dagens vandring som går til toppen av Strudelkopf (2307m). Vi går en rundtur, og kommer etter hvert ned til Durrenstein Hütte. Her spiser vi lunsj. På klare dager kan vi nyte synet av Tre Cime, Monte Piana og Monte Cristallo. Vi lover at fotomotivene står i kø denne dagen.

 

På vei tilbake til hotellet besøker vi «Latteria tre cime – Mondolatte», en lokal osteprodusent. Her får vi smake på godsakene (ikke omvisning, kún smaking).

 

Stigning: 530m – nedstigning 530m – Lengde 10,5km – Varighet: ca. 4 timer   

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag på hotellet.

 

Dag 3 – fredag 20. september:       Monte Elmo - Sillianerhütte - Klammbachhütte

Vi kjører fra hotellet etter frokost. Først tar vi taubane opp til Monte Elmo (2041moh). Derfra starter vandringen langs en gammel militær forsyningslinje. Vi går langs en åsrygg som danner grensen mellom Italia og Østerrike og gir en storslått utsikt over de østerrikske alpene. Stien tar oss til Sillianerhütte hvor vi spiser lunsj. Nedstigningen går først på en sti som krysser vakre områder med fjellbeite til den idylliske Klammbachhütte. Siste del av turen går langs vei og skogssti til landsbyen Moos og videre til turens endepunkt Sesto.

 

Stigning: 530m – nedstigning 1170m – Lengde: 14 km – Varighet: ca. 5,5 timer

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag på hotellet.

 

Dag 4 – lørdag 21. september:       Sykkeltur fra Toblach til Lienz i Østerrike

Etter frokost kjører vil til Toblach. Vi starter sykkelturen fra togstasjonen. Turen er 49km lang og er for det meste slak nedoverbakke langs dalen Pusteria på trygge og gode sykkelstier. Vi krysser grensen til Østerrike og målet for turen er landsbyen Lienz, som regnes for å være en av de vakreste i landet. Vi tar et par stopp underveis for drikke/snacks, som vi har med oss.

 

Vi spiser lunsj på en hyggelig restaurant mot slutten av sykkelturen.

Når vi ankommer Lienz, leverer vi fra oss syklene. Elena gir oss en kort orientering om/omvisning i byen, før vi tar toget tilbake til Toblach.

 

Stigning: 40m – nedstigning 570m – Lengde 49km - Varighet: ca. 3,5 timer – asfaltert sykkelvei

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag på hotellet.

 

 

Dag 5 – søndag 22. september:     Bonner Hütte – Pfannhorn – Bergalmhütte

Turen opp til idylliske Pfannhorn (2663 moh.) er krevende, men belønningen er å få nyte et panorama over Dolomittene og de østerrikske alper. Under vandringen har vi fantastisk utsikt mot Tre Cime. Det er bare å glede seg til denne dagen!

 

Når det er 300 meter igjen til toppen ankommer vi Bonner Hütte. Her spiser vi lunsj.

Dersom det er klarvær, går turen videre til toppen av Pfannhorn. Vi går deretter en annen sti ned, gjennom landskap med fjellbeite og forbi det avsidesliggende gårdsbruket Bergalmhütte. Er det overskyet, dropper vi Pfannhorn, og fortsetter videre i samme høyde som Bonner Hütte en stund, før vi går ned.

 

Stigning (med Pfannhorn): 1000m – Lengde: 13,5 km – Varighet: ca. 6 timer (pluss pauser)

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag på hotellet.

 

Dag 6 – mandag 23. september:    Lago di Braies

Vårt mål for i dag vil være Lago di Braies, Braiessjøen, som uten overdrivelse kan defineres som den vakreste innsjøen i Dolomittene. Ruten vi skal gå er dedikert til Viktor Edler von Glanvell, klatrer av Braies Dolomittene, kjent pioner innen fjellklatring og også den første som klatret over 60 topper, vegger og rygger i Braies-dalen i årene mellom 1890 og 1905.

Selve innsjøen ligger i en høyde av 1500 meter over havet med sin turkis-grønne farge og omgitt av det imponerende Seekofel-massivet (2810 m). Innsjøen, med en gjennomsnittlig dybde på 17 m, er oppført blant badesjøene i Sør-Tirol, så gjenstår det å se hvem som våger å hoppe ut i det kjølige vannet!

I dag spiser vi en lett lunsj på en restaurant ved sjøen.

 

Stigning: 400m opp og 400m ned – Lengde: 14,5 km – Varighet: ca. 5 timer (pluss pauser)

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag på hotellet.

 

Dag 7 – tirsdag 24. september:      Tre topper, fra Rifugio Auronzo

Etter frokost kjører vi ca. 35km til Rifugio Auronzo, hvor vi parkerer.

Her er vi «midt i smørøyet», og her starter dagens tur. Dette er uten overdrivelse, en av de vakreste i Dolomittene. Vi følger en flat og behagelig sti, mellom enger og fjellfuru, som leder oss rundt tre verdensberømte topper.  Fjellmassivet er dannet av Crodarossa, Cimi undici og de mektige sagtannete Punta dei Tre Scarperi (3152 moh). Vi begynner nå å «klatre» langs siden av Crode Fiscaline, som danner et ekte teatralsk bakteppe foran den spektakulære Tre Cime di Lavaredo. Etter flere fotostopp, vil stien ta oss tilbake til utgangspunktet. Vi spiser en lett lunsj på Rifugio Auronzo.

 

Stigning: 400m opp og 400m ned – Lengde: 10 km – Varighet: ca. 4 timer (pluss pauser)

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag på hotellet.

 

Dag 8 – onsdag 25. september:     Toblach – Bergamo - Stavanger

Etter en god frokost og utsjekk fra hotellet, setter vi kurs for Bergamo og flyplassen.

Flyavgang med Norwegian kl. 14:40 direkte til Stavanger med ankomst kl. 17:00. Skal du videre til Oslo Gardermoen har du avgang kl. 18:40 og ankomst Oslo kl. 19:30.

 

Måltider inkludert: frokost

PRIS PR. PERSON, tur/retur Stavanger, KR 24 500,- 
PRIS PR. PERSON, tur/retur Oslo, KR 26 000,-

 • Rutefly tur/retur Oslo Lufthavn Gardermoen eller Stavanger Lufthavn Sola – Bergamo tur/retur med Norwegian

 • Flyskatter (refunderes ikke ved avbestilling)

 • Fellestransport i to 9-setere, ifølge program

 • Del i dobbeltrom, 7 netter, Lake Braies Hotel Erica

 • 7 buffet frokoster

 • 7 middager på hotellet (4 retters meny)

 • 6 lunsjer *

 • Drikke: vann til lunsj og vann/kaffe til middag

 • Ostesmaking på det lokale ysteriet

 • Vandringer ifølge program

 • Leie av sykkel m/hjelm

 • Billett til taubane/kabelbane/tog

 • Engelsktalende lokalguide: Elena Zolin

 • Teknisk reiseleder fra TIL FOTS: Britt Flem

* Med hensyn til lunsjene vil vi så langt det er mulig, spise på betjente hytter. Hyttene i dette området tar ikke imot forhåndsreservasjoner fra grupper. Vi kan dermed ikke sikre på om vi får sitte samlet, eller at maten er klar når vi ankommer, men vi forsikrer om at det serveres nydelig mat og at alle skal bli gode og mette. Er været godt, kan vi også sitte ute å spise.

 

Ikke inkludert:
-tips (EUR 20 per person)

-drikke til måltidene utover vann og kaffe

 

Tillegg for enkeltrom kr 3750,-.

 

Hotell: Lake Braies Hotel Erica, 10 minutter unna vakre Lake Braies og 10 minutter unna Toblach. Egen spa-avdeling og gode anmeldelser. Gratis tilgang til hotellet spa-avdeling med boblebad og badstue.

 

På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til dagens vandring.  Vi går på opparbeidede stier, grusveier og noe terreng. Det er ingen risikofylte partier. Du bør ikke ha problemer med knærne. Man må ha vanntette fjellstøver eller hikingsko med god støtte rundt anklene.

 

Påmelding snarest.

 

Depositum kr 3000,- pr. person, vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Minimum antall deltakere er 10, maksimum 15.

 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet. Vær- og føreforhold kan føre til endringer i programmet.

Teknisk arrangør: TIL FOTS AS

bottom of page