top of page

Madeira - et blomstrende landskap midt i Atlanterhavet

 

HØYDEPUNKTER

  • Vi vandrer langs blomsterkantede levadaer med fantastisk utsikt over Atlanterhavet

  • Bli imponert av det spektakulære fjellandskapet, inkludert Pico Ruivo – øyas høyeste topp

  • Vi utforsker Madeiras kulturelle side med en tur til «hovedstaden» Funchal

 

VERNEDE OMRÅDER

  • Parque Natural da Madeira

  • Reserva Natural da Rocha do Navio

  • Reserva Natural do Garajau

 

Drivende i Atlanterhavet er den portugisiske øya Madeira noe helt for seg selv – nærmere Afrika enn det europeiske fastlandet. Vulkanisk, vill og mangfoldig – Madeira er et paradis for turgåere.

 

Vi bor på to forskjellige hoteller i ulike omgivelser og får oppleve de vakreste rutene på denne portugisiske øya, fra rolige turer langs blomsterkantede levadaer (århundregamle vannkanaler) og spektakulære kyststier, til mer krevende fotturer mellom taggete fjellrygger og topper i øyas indre fjellandskap.

 

Det blir også tid til å slappe av ved sjøen, besøke fiskevær, se bølgene slå inn mot land i Porto Moniz og oppdage Funchals historiske betydning som gammel handelsby for sukker og vin. Den sjarmerende hovedstaden er kjent for sin katedral, sitt fargerike bondemarked og sine sjømatrestauranter.

 

Med sine beskjedne mål – kun 56 km lang og 22 km bred – imponerer lille, men kraftfulle Madeira besøkende med sitt vakre, blomsterfylte landskap, sine spennende kulturminner, deilig mat og vin – samt sol året rundt.

 

I mars måned kan du forvente å se:

  • Mimosatrær i full blomst (de lysegule trærne som dufter sterkt)

  • Strelitzia (paradisfuglblomst) – øyas signaturblomst

  • Kamelia, asalea, hortensia og begonia

  • Mange eksotiske blomster i parker og hager, spesielt i og rundt Funchal

 

Vår reise på denne portugisiske øya tar deg med gjennom et landskap krysset av levadaer, buldrende fossefall, forhistoriske skoger, grønne fjell og havklipper som stiger høyt over Atlanterhavet. Med en erfaren turleder som guide opplever vi den lokale kulturen gjennom besøk i småbyer og landsbyer, vi beundrer det subtropiske landskapet på rolige turer – og selvsagt: vi nyter det lokale kjøkkenet.

 

MADEIRAS VULKANSKE OPPHAV

Øya Madeira er den synlige delen av et stort skjoldvulkan-fjell som ble dannet for 7 millioner år siden, bygget opp på havbunnen på den afrikanske platen, som er omtrent 115 millioner år gammel. For å forstå Madeiras opprinnelse må vi vite at alt startet med vulkansk aktivitet på havbunnen, rundt 3400 meters dyp, med gjentatte erupsjoner langs en hovedakse i øst-vestlig retning.

Den siste registrerte utbruddet, basert på en studie av karboninnholdet i bergarten på Madeira, fant sted for omtrent 6850 år siden. Selv i dag finnes det enkelte sekundære virkninger, som gassutslipp i noen områder og varme kilder. Til tross for dette anses sannsynligheten for et nytt utbrudd som svært lav.

 

OPPDAGELSEN AV MADEIRA

Før Madeira ble kolonisert av portugiserne, hadde øya allerede blitt nevnt i enkelte geografiske verk og på kart. Men det var først på 1400-tallet, under den portugisiske oppdagelsestiden, at øya Porto Santo ble gjenoppdaget av João Gonçalves Zarco og Tristão Vaz Teixeira. På grunn av en storm på åpent hav ble skipet deres ført bort fra sin vanlige rute og drev nærmere Afrikas kyst. Etter mange dager i drift fikk de øye på et lite skjær, som reddet dem fra en mulig katastrofe.

Først året etter, 1. juli 1419, ankom de samme to, sammen med Bartolomeu Perestrelo, den ikoniske øya Madeira. Øya hadde en strategisk beliggenhet og bød på stort økonomisk potensial, takket være sitt klima og fruktbare jord for landbruk.

 

MADEIRAVIN

Historien om madeiravinen begynner med oppdagelsen av øya i 1418. Ordet “Madeira” betyr “tre” på portugisisk, og navnet kommer fra den ugjennomtrengelige skogen som dekket øya. Oppdagerne banet seg vei ved å tenne på skogen, som nesten helt ble fortært av flammene, og etterlot seg et utmerket askelag som egnet seg for dyrking av vinranker, sukkerroer og bananer.

Vinproduksjonen startet på øya i 1489, da jesuittene brakte med seg Malvasia-druen fra Kreta – i dag kjent som Malmsey. For å kunne eksportere den lokale vinen til Europa og Amerika ble vinen forsterket med alkohol, og slik oppsto den kjente madeiravinen, også kalt “vinho da roda” – “returvin” – fordi den ble lagret i lasterommet på skip som krysset Atlanteren og returnerte til Madeira.

Produsentene oppdaget at vinen fikk sin unike smak fra temperatursvingningene den ble utsatt for om bord – varme og fuktige dager, kalde netter – og bestemte seg for å etterligne dette på land. Tønner ble derfor lagret under tak om sommeren og i kjellere om vinteren.

 

PONCHA

Poncha er en annen svært kjent lokal drikk, opprinnelig laget av fiskere som dro til havs. De blandet rom med sukker og sitronsaft – og drakk det for å holde varmen. I dag finnes poncha i mange varianter og smaker, men originalen – kjent som “fiskerens poncha” – er et absolutt “must” å prøve!

 

Vi bor på 2 hoteller under oppholdet:  

3 netter i fjellområdet: Hotel Valley View Encumeada
4 netter ved kysten ved havet: Hotel Enotel Sunset Bay

Vår erfarne guide, Federico Ferrara, er med oss hele veien.

Federico er en sertifisert vandreguide med over 10 års erfaring innen hiking og naturopplevelser i områder som Madeira, Azorene, Seychellene m.m. Han er utdannet i geografi og snakker spansk, engelsk og portugisisk.

 

Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til dagens etappe. Vi gjør oppmerksom på at denne turen ikke passer for deg med høydeskrekk.

MADEIRA 

 

5. - 12. MARS 2026

8 DAGER - 7 NETTER

 

PRIS PR. PERSON I DOBBELTROM

KR 27 800,-

TILLEGG FOR ENKELTROM KR 3300,-

output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png

Dag 1 - torsdag 5. mars             OSLO – LISBOA – FUNCHAL/MADEIRA
Avgang Oslo Gardermoen med TAP kl. 18:55 til Lisboa med ankomst 22:10. Videre kl. 23:10 med ankomst kl. 01:00. Vår lokalguide, Federico tar imot oss på Cristiano Ronaldo internasjonale lufthavn og kjører mot vårt bosted de første dagene, Hotel Valley View Encumeada.

Kjøreturen tar ca. 40 minutter.

 

Dag 2 - fredag 6. mars               LEVADA DO REI – FAJA DOS PADRES

Vi starter med lang og god frokost.
Deretter blir det møte med guiden og en introduksjon, for å bli kjent med hverandre og lære om stedene og turene vi skal gjennomføre de neste dagene.

 

På denne første dagen med vandring skal vi oppdage “Levada do Rei” – Kongens kanal. Denne ruten lar oss oppleve den unike floraen i området. En første dypdykk i de ekstraordinære landskapene som denne delen av Madeira kan by på, og som fører oss inn i øyas frodige natur.

Startpunktet for Levada do Rei ligger ved vannbehandlingsanlegget i Quebradas, i São Jorge. Først krysser vi et område med eksotisk skog hvor vi kan observere de typiske jordbrukslandskapene i São Jorge og Santana.

 

Det grønne landskapet som omgir Levada do Rei skyldes den store vannmengden i området. Det mest spesielle øyeblikket på turen er ankomsten til Ribeiro Bonito – et isolert sted dekket av tett vegetasjon typisk for laurbærskogen (Laurissilva).

 

Til slutt besøker vi São Jorge-vannmøllen, den eneste av sitt slag som fortsatt er i drift, drevet av vannet fra Levada do Rei. Til tross for sine tre hundre års historie, males det fortsatt korn her, dyrket på de terrasserte markene i området og under tilsyn av en lokal møller.

Dersom vi fortsatt har tid, blir det mulighet til å slappe av ved kysten av Fajã dos Padres, som nås via taubane. Deretter returnerer vi til hotellet.

 

Oppstigning totalt: 200m –Lengde: 10,5 km – Ca. tid: 4 timer
Måltider inkludert.: frokost, lunsj og middag

 

Dag 3 - lørdag 7. mars              LEVADA DO ALECRIM - RISCO - 25 FONTES - PORTO MONIZ

Turen starter ved Rabaçal og følger Levada do Alecrim i 1300 meters høyde, helt til kilden ved Ribeira do Lajeado. Dette er en rute full av natur som tatt ut av en film, med vidstrakt utsikt over Rabaçal-dalen og Ribeira da Janela.

Den tette vegetasjonen i Laurissilva-skogen – et UNESCO-verdensarvsted, viser seg i imponerende nyanser av grønt. I tillegg vil vi gå gjennom flere "lyngtunneler", som skaper en helt spesiell stemning underveis på turen.

Den største overraskelsen venter ved kilden til Levada do Alecrim, en vannkanal som ble bygget for å forsyne vannkraftverket i Calheta. Her kan vi kjøle oss ned i innsjøen “Dona Beja”, som gir næring til fossefallet Lagoa do Vento.

 

Etter turen besøker vi landsbyen Porto Moniz, kjent for sine spektakulære, naturlige badebasseng omkranset av lavaformasjoner.

 

Oppstigning: 250m – Nedstigning: 400m - Lengde: 13,5 km – Ca. tid: 5 timer 
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 4 - søndag 8. mars             ACHADA DO TEXEIRA – PICO RUIVO – SANTANA

Fra platået ved Achada do Texeira skal vi nå øyas høyeste topp, Pico Ruivo, som rager 1862 meter over havet. Dette er ikke en spesielt krevende tur.

Etter å ha nytt den storslåtte utsikten fra toppen, går vi tilbake til Achada do Texeira, og deretter kjører vi ned til Santana for å besøke de karakteristiske, tradisjonelle husene der og hente oss inn med en poncha eller et glass madeira-vin.

 

Oppstigning: 350m - Lengde: 6 km – Ca. tid: 2,5 timer 
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

DAG 5, mandag 9. mars           FUNCHAL, HAGEN JARDIM TROPICAL OG MONTE
I dag skal vi besøke den pittoreske byen Funchal. Her skal vi selvsagt innom "Mercado dos Lavradores", det historiske koloniale markedet i sentrum av Funchal, omgitt av boder med håndverksprodukter, et utrolig utvalg tropiske frukter og øyas kulinariske spesialiteter.

Derfra tar vi en hyggelig spasertur gjennom byen, som avsluttes i en vinkjeller hvor vi får smake på den berømte Madeira-vinen.

 

Senere drar vi opp til Monte, med kirken Nossa Senhora, som troner over Funchal-bukta med vakker utsikt over byen. Monte og den historiske kirken regnes av lokalbefolkningen som midtpunktet i øyas religiøse feiringer.

Etter et besøk i den tropiske hagen Jardim Tropical do Monte, kan de som ønsker det ta den halsbrekkende nedturen tilbake til Funchal med de tradisjonelle kurvsledene – "Carros de Cesto".

 

Byvandring i dag
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 6 - tirsdag 10. mars           VEREDA DAS FUNDURAS – PORTELA – MAROCOS – CABO GIRÃO – CAMARA DE LOBOS

Denne turen starter med en fantastisk utsikt fra Portela med panorama over sognene Porto da Cruz og Faial på nordkysten av øya. Landskapet langs Vereda das Funduras domineres imidlertid av den mektige klippeformasjonen Penha d’Águia, et av Madeiras viktigste geologiske landemerker.

 

Stien er middels krevende og går gjennom de grønne åsene i Machico i retning Maroços. I starten følger vi skogsbilveien Serra das Funduras, før vi går inn på en sti som fører oss inn i den urørte Laurissilva-skogen. Dette området, som er en del av det europeiske Natura 2000-nettverket, spiller en nøkkelrolle i å bevare Madeiras unike dyre- og planteliv. Underveis passerer vi Casa das Funduras, som fungerer som støttepunkt for skogforvaltning. Herfra kan vi velge å ta en avstikker til utsiktspunktet Larano for å nyte den storslåtte utsikten over bukta ved byen Machico.

Mot slutten av turen krysser vi tradisjonelle terrasserte jordbruksområder, før vi avslutter i Maroços.

 

Etter turen drar vi videre til Quinta Grande, hvor vi kan se rett ned mot havet fra de spektakulære klippene ved Cabo Girão, som med sine 580 meter regnes som verdens høyeste kystklippe.

Dagen rundes av med en avslappende stund i den sjarmerende landsbyen Câmara de Lobos – en episk avslutning på turen.

 

Oppstigning: 600m - Lengde: 10 km – Ca. tid: 4,5 timer 
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 7 - onsdag 11. mars           PONTA DE SÃO LOURENÇO – GARAJAU STRANDEN
Denne dagen skal vi vandre langs Ponta de São Lourenço, det østligste punktet på øya, hvor landskapet er en total kontrast til resten av Madeira. Her er er jorda tørr, karrig og avslører sin vulkanske opprinnelse. Rundt oss har vi storslått utsikt over Atlanterhavet og Islas Desertas.

Etter vandringen kjører vi til Garajau-stranden, hvor vi kan slappe av og nyte synet av de kraftige bølgene som bryter mot kysten og stranden.

Etter dette avslappende stoppet returnerer vi til hotellet.

 

Oppstigning: 400 m - Lengde: 8 km – Ca. tid: 3,5 timer
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 8 - torsdag 12. mars          HJEMREISE – FUNCHAL - LISBOA – OSLO GARDERMOEN
Etter en tidlig utsjekk fra hotellet setter vi kurs for flyplassen. Kjøreturen tar ca. 40 minutter. Flyavgang med TAP kl. 07:55 til Lisboa. Videre kl. 13:00 med ankomst Oslo Gardermoen kl. 18:05.

Måltider inkludert: frokostpakke

Pris pr. person i dobbeltrom kr 27 800,-, som inkluderer:

  • TAP Oslo-Lisboa-Funchal t/r inkl. flyskatt

  • All fellestransport ifølge program

  • 7 overnattinger i dobbeltrom

  • 7 frokoster

  • 6 middager

  • 6 lunsjer

  • Utflukter og byvandring ifølge program

  • Engelsktalende lokalguide

  • Teknisk reiseleder: Hege Tokerud*
     

Ikke inkludert:

  • Drikke til maten

  • Lunsj dag 1 og 8

  • Tips

 

Tillegg for enkeltrom kr 3300,-

 

Våre bosteder:
Fra 5. til 8. mars 2026 (3 netter) i fjellområdet:
Hotel Valley View Encumeada
 

Fra 8. til 12. mars 2026 (4 netter) ved havet:
Hotel Enotel Sunset Bay
 

Siste frist for påmelding er 45 dager før avreise.
Depositum kr 5 000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Minimum antall deltakere er 6.


Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet.

Ønsker du fly til Oslo, kontakt TIL FOTS.

Vi tar forbehold om endringer i programmet på grunn av værmessige forhold.

*) Dersom deltakerantallet er under 9, går turen med lokalguide og uten representant fra Til Fots.

 

Teknisk arrangør: TIL FOTS AS

Betal med Vipps - 140px.png
A Kortet_lang_sort.png
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

TIL FOTS AS / Tel. 47876423 / post@til-fots.no / Org nr 922 737 436. I samarbeid med  Four Seasons Nature and Culture by Gaia900 S.r.l.

FSNC_Logo_RGB.jpg
bottom of page