Mallorca - med et mangfoldig landskap
HØYDEPUNKTER
-
Serra de Tramuntana: dramatiske fjell, raviner, fruktbare daler med terrasserte olivenlunder
-
Gamlebyen i Palma de Mallorca
-
Vandring på sanddyner og på stiene langs "Rutas de Piedra"
-
Fullpensjon inkl. vin til middagene
BESKYTTEDE OMRÅDET
-
Fjellkjeden Serra de Tramuntana, på UNESCOs verdensarvliste
-
Naturreservatet Albufera, dannet av naturlige og kunstige laguner og kanaler
Mallorca, den største av øyene i Balearene, er preget av den imponerende fjellkjeden Serra de Tramuntana, som går langs hele det nordlige området, og av Serres de Llevant, som strekker seg i den sørlige delen mot øst til naturparken med samme navn.
Vi vil gå til toppen av Puig del Teix, og langs den karakteristiske "Rutas de Piedra", med stier bygget gjennom murer som grenser til havet med lokale stein- og tørrsteinsmurer, til beskyttelse og som bevis på historisk verdi og fremfor alt som en reell ressurs mot erosjon og forringelse av territoriet.
I løpet av vårperioden blir den allerede rike kulturelle og gastronomiske arven på øya ytterligere beriket av alt som blomstrer og som gir merverdi til turen.
DIMONIS CORREFOCS
Dette er en fargerik og støyende dans der folk kler seg ut som beist eller Dimonis Correfocs som hopper og danser gjennom gatene akkompagnert av musikk, fyrverkeri, bål og mye støy. Mange av øyas festivaler er preget av "dimonis" eller folk utkledd som djevler, til ære for San Antonio med djevelens nærvær, i den evige kampen mellom godt og ondt. Denne dansen er en del av populærkulturen på Balearene, Catalonia, Valencia og franske Roussillon (Sør-Frankrike) og er dokumentert siden 12-tallet.
VINEN PÅ MALLORCA
Alle som bestiller vin på en hvilken som helst restaurant på Mallorca kommer sannsynligvis fra Binissalem. Den mest kjente vinen i regionen er kjent under navnet Bodega. Blant de forskjellige lokale røde druene skiller Manto Negro seg ut, og representerer omtrent 50 % av de røde druene som dyrkes. De øvrige er Cabernet Sauvignon, Callet, Tempranillo, Monastrell, Syrah og Merlot. I variasjonen av hvitviner finner vi Moll (også kjent som Prensal Blanc) som representerer omtrent 70% av de hvite druene som dyrkes, i tillegg finner vi Macabeo, Parellada, Chardonnay og Moscatel.
ENSAIMADA, DET TYPISKE BAKVERKET
Ensaimada er det mest typiske produktet som identifiserer Mallorca. Det er et velsmakende bakverk; søtt eller salt, naturlig og håndverksmessig, som kan tilberedes alene eller med fyll av gresskar, fløte eller creme brulée. Du kan også bruke sjokolade, men sistnevnte er ikke en del av den tradisjonelle oppskriften. Det er mulig å finne Ensaimada i de tradisjonelle "Forns" (ovnene).
Vår lokalguide på turen er Manuel Zucchini.
Turene er av middels vanskelighetsgrad, tilgjengelige for alle med litt trening. Turene har ikke høye stigninger, men er noen ganger bratte og på ujevne steinete strekninger. Se detaljer i dag-for-dag programmet. Vi bor på samme hotell i Port d'Alcudia under hele oppholdet.
Turen arrangeres i samarbeid med:
Program
Dag 1 – mandag 28. april Palma de Mallorca/ Puerta de Alcuida
Avgang med Lufthansa fra Oslo Gardermoen kl. 09:50 til Frankfurt. Videre til Palma med ankomst kl. 15:15.
Vår guide Manuel Zucchini tar oss imot på flyplassen. Vi kjører minibuss til Palm Garden Apartamentos, Port d’Alcudia hvor vi skal bo under hele oppholdet. Turen tar ca. 1 time.
Avhengig av ankomst, kan vi besøke marinaen og slappe av litt på hotellet, før middag og overnatting.
Måltider inkludert: middag
Dag 2 – tirsdag 29. april S'Albufera - Platja de Muro - Sa Talaia
Etter frokost kjører vi til den nærliggende S'Albufera-parken, som er det største våtmarksområdet i Balearene og som representerer et sted med svært høy naturalistisk verdi på grunn av sitt høye biologiske mangfold. Vi går langs nettverket av kanalene og prøver å få øye på de utallige fugleartene som stopper her. Matpakken inntas på den vakre stranden Platja de Muro, som vi kommer til etter å ha krysset de skogkledde sanddynene.
Etter lunsj går vi en tur i området Natural de la Victoria, mot Sa Talaia.
På vei tilbake stopper vi i landsbyen Alcudia, med sin berømte gamleby.
MORGEN: Lengde: 4/6 km Stigning: ingen Varighet: 2/3 timer
ETTERMIDDAG: Lengde 6 km Stigning: 350m Varighet: 3 timer
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag
Dag 3 – onsdag 30. april Pollenca - Formentor
Etter frokost kjører vi til Cape Formentor, som er det nordligste området på øya. De imponerende klippene med utsikt over krystallklart vann vil følge oss på en sirkulær tur gjennom Pla des Basses, langs Pollença-bukten, til vi når spissen og fyrtårnet. Vi besøker deretter den gamle byen Pollença som ligger litt lenger inn i landet, med sitt karakteristiske middelaldersentrum og den berømte kapellet El Calvario. Det er 365 trappetrinn opp til kapellet, ett for hver dag i året. Har du lyst, har du lov!
Etter en forfriskende sangria og en "pa amb oli" er vi klare til å returnere til Port d'Alcudia.
Lengde: 14km Stigning: 250m Varighet: 4,5 timer
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag
Dag 4 – torsdag 1. mai Mondragò/San Salvador Naturpark
Etter frokost drar vi sørover til Mondragò naturpark. Et vernet område med høyt biologisk mangfold og et spesielt verneområde for fuglearter. Preget av et variert landskap, som består av bekker, hvite sandbukter og eikeskog. På en vakker sti som starter fra Portopetro, vil vi gå en runde i parken og ut til vikene langs kysten her. Om ettermiddagen kjører vi mot Felanitx, og besøker helligdommen San Salvador, på toppen av Puig med samme navn, hvorfra du kan nyte den vakre utsikten over øya.
Lengde: 10km Stigning: 50m Varighet: 3 timer
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag
Dag 5 – fredag 2. mai Serra de Tramuntana: Gorg Blau - Serra des Teixos
Etter frokost kjører vi en knapp time, til Gorg Blau-sjøen, et kunstig basseng mellom Puig Major og Puig de Massanella (puig er katalansk, og betyr høyde eller topp). Herfra legger vi ut på en sirkulær vandring som omgir Serra des Teixos i den magiske dalen Des Prat. Vi når 1260 meter over havet. I hjertet av Serra de Tramuntana vil vi se Middelhavet på den ene siden og de kraftige steinete fjellene i fjellkjeden på den andre. Før vi kjører tilbake, kan vi bade i en av øyas viker.
Lengde: 13km Stigning: 650m Varighet: 5 timer
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag
Dag 6 – lørdag 3. mai Halvøya Del Llevant – Betlem – Artà
Etter frokost kjører vi østover mot den vakre halvøya Llevant. Fra utgangspunktet Betlam, går vi langs en sirkulær sti som fører oss mot Cap Ferrutx i Es Calò. Etter å ha krysset toppen av platået, går vi ned mot vest og langs de vakre buktene Es Calò og Cala Mata. Etter en avslappende svømmetur og lunsj setter vi kursen mot den vakre byen Artà, hvor vi, etter en kort oppoverbakke, besøker helligdommen og festningen Almudaina. Herfra kan du nyte utsikten over det mallorcanske innlandet.
Lengde: 10km Stigning: 400m Varighet: 4 timer
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag
Dag 7 – søndag 4. mai Valldemossa – Erkehertugens vei
I dag drar vi sørover igjen, til den vakre byen Valldemossa. Herfra tar vi erkehertugstien, en sirkulær rute langs de kongelige stiene til Ruta de Petra en Sec i Serra de Tramuntana. En flott tur naturlig med utsikt over havet, i skyggen av eik- og furuskog.
Ettermiddagen benyttes i det fortryllende historiske sentrum av Valldemossa, en pittoresk by kjent for sitt kloster. Komponisten Frederic Chopin og hans elsker George Sands tilbrakte en hel vinter her i 1838. Benytt sjansen til å smake på den typiske desserten i området: Cocas de patata (herlige, luftige potetboller) og Horchata (kald mandelmelk tilsatt krydder).
Lengde: 14km Stigning: 640m Varighet: 5,5 timer
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag
Dag 8 – mandag 5. mai Alcudia – Palma – Oslo Gardermoen
Etter frokost setter vi kursen mot Palma.
Tid på egenhånd i Palma. Vi kan for eksempel besøke den vakre katedralen «La Seu». Vi møtes på avtalt sted og kjører den korte turen til flyplassen.
Avgang med Lufthansa kl. 15:05, til München. Videre kl. 20:00 med ankomst Oslo Gardermoen kl. 22:10.
Måltider inkludert: frokost og lunsj
Pris pr. person med A-kortet, kr. 24 800,- (veil. kr. 25 800,-) som inkluderer :
- Lufthansa, Oslo Gardermoen - Palma tur/retur inkl. flyskatt
- Fellestransport i minibusser 9-setere, ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom 7 netter
- Vandringer og bybesøk ifølge program
- 7 frokoster
- 7 lunsjer inkl. vann
- 7 middager på hotellet/lokal restaurant inkl. ¼ l vin, vann og kaffe
- Hotellskatt
- Engelsktalende lokalguide, Manuel Zucchini
- Teknisk reiseleder fra Til Fots *)
Ikke inkludert:
2 lunsjer; dag 1
Tips er ikke inkludert – vi samler inn 20 EUR fra hver
Tillegg for enkeltrom (på forespørsel) kr 3467,-
Bosteder:
Palm Garden Apartamentos, Port d’Alcudia
Turene er av middels vanskelighetsgrad, tilgjengelige for dere med noe grunntrening. Turene har ingen utsatte partier, men er noen ganger bratte og har ujevne steinete strekninger. Se detaljer i dag-for-dag programmet.
Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen.
Påmeldingsfrist 12. februar
Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 10 *)
Dietter, allergier og intoleranser
Ved bestilling ber vi deg om å angi eventuelle allergier, intoleranser eller spesifikke dietter. Til Fots forbeholder seg retten til å undersøke/bekrefte slike ønsker/behov i etterkant.
Måltider forhåndsbestilles, og kan ikke endres underveis på turen.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet og i program.
Ønsker du fly til Oslo, kontakt TIL FOTS.
Vi tar forbehold om endringer i programmet på grunn av værmessige forhold.
*) Dersom deltakerantallet er under 9, går turen evt. med lokalguide og uten representant fra Til Fots.
Teknisk arrangør: TIL FOTS AS