
ROMA - SLIK DU ALDRI HAR SETT DEN!
Oppdag et av verdens mest betydningsfulle og ikoniske steder til fots
22. – 27. mars 2026 6 dager / 5 netter
HØYDEPUNKTER
-
Vandring langs Via Appia, «Dronningen av de romerske veiene»
-
Ostia Antica, Romas gamle havn og byport
-
Oppdag det monumentale og skjulte Roma
-
Utforsk små kirker og renessansens mestere
-
Besøk Trastevere og det jødiske kvarteret
-
Autentisk lokal mat og vin i historiske strøk
-
Overnatting på 4* hotell litt utenfor det historiske sentrum med gode buss og t-baneforbindelser
-
Engelsktalende lokalguide
-
Liten gruppe, hyggelig tempo og tid til å nyte!
VERNEDE OMRÅDER
-
Appia Antica naturpark
-
Den romerske kystens naturpark
Bli med for å oppdage mindre kjente sider av byen med tusen ansikter, formet av over totusenårige historie – ROMA.
I Ostia Antica, "Pompeii ved Romas kyst", et arkeologisk friluftsmuseum, får vi innblikk i dagliglivet til de gamle romerne.
Det handler ikke bare om arkeologi; vi besøker et unikt område i Roma, designet på 1930-tallet for byggingen av verdensutstillingen i Roma, som den har fått navnet sitt fra. Utstillingen var opprinnelig planlagt til 1942, men fant aldri sted på grunn av utbruddet av andre verdenskrig. Komplekset ble modifisert, utvidet og ferdigstilt i de påfølgende tiårene.
Vi utforsker opprinnelsen til Roma – en by som takket være sin heldige beliggenhet på de «sju høyder» og ved elven Tiber, etter hvert kom til å styre det største imperiet verden har sett.
Vi går på det som var "Regina Viarum", den gamle Via Appia, et viktig knutepunkt for handel og kommunikasjon med Roma og resten av imperiet. Vi opplever byens mange lag av tid og kunst, og lar oss fortrylle av den elegante prakten i verkene til Gian Lorenzo Bernini og andre store kunstnere.
Og selvfølgelig vil du bli både begeistret og overrasket over de mange rettene i det moderne romerske kjøkkenet – fullt av smaker, farger og nytelse!
ROMERNES KJÆRLIGHET TIL LOKAL MAT
Ada Boni, en italiensk matskribent og dyp kjenner av hovedstadens kulinariske tradisjoner, skrev i 1929:
«I det romerske kjøkken foretrekkes det enkle og ekte. Alt som representerer den internasjonale matkunstens kompliserte vesen er nådeløst forvist. Romeren har en hjertelig motvilje mot overdådige retter og, som en streng tradisjonalist, tar han med skepsis imot alt som avviker fra hans vante kost. Romeren av den gamle skolen er en humorist, og når det gjelder gastronomi, en livsnyter. Han vil spise godt og drikke enda bedre ved sitt bord, og nyte livet med munter filosofi.»
Det tradisjonelle romerske kjøkkenet bygger på råvarer med røtter i det rurale og bondebaserte. Disse rettene har alltid bestått av ingredienser fra det romerske landskapet og det omkringliggende Lazio-området. Disse områdene har alltid blitt ansett som særdeles fruktbare og produktive. De typiske spesialitetene i dette kjøkkenet ble opprinnelig laget for å dekke energibehovet til folk som arbeidet i feltene, og ble ofte spist i ett, maksimalt to måltider om dagen.
Rettene er ofte tilberedt med grønnsaker eller belgvekster (kikerter, poteter, brokkoli, bønner), eller med innmat og mindre edle stykningsdeler av kjøtt. På helligdager er det vanlig å spise lam, geit eller sau – alt levert fra lokale gårder – men også lyst kjøtt som kylling, kalkun og kanin.
Hjørnesteinene i det romerske kjøkkenet er først og fremst "primo "(første hovedrett) – både tørre og med kraft.
Blant pastarettene kan man ikke unnlate å nevne:
-
Tonnarelli cacio e pepe
-
Rigatoni con la pajata
-
Den legendariske Carbonara
-
Den klassiske Penne all’arrabbiata
Blant hovedrettene finner vi uunnværlige klassikere som:
-
Trippa alla romana (romersk kumage)
-
Coda alla vaccinara (oksehalestuing)
-
Abbacchio a scottadito (grillet dielam)
-
Saltimbocca (kalvekjøtt, parmaskinke og salvie)
-
Coratella (innmat, ofte lammeinnmat)
Alt dette gjerne servert med tilbehør som artisjokker «alla giudia» eller en frisk puntarella-salat.
WHEN IN ROME, DO AS THE ROMANS – og start en av dagene som en ekte romer!
Glem hotellbuffeten og oppdag i stedet den ekte, romerske frokostopplevelsen, en rykende fersk cornetto – sprø utenpå, myk inni – servert med en fyldig cappuccino ved bardisken på en lokal kafé. Dette enkle, men deilige morgenritualet er ikke bare et måltid, det er en livsstil.
Bli med, og smak byen fra første øyeblikk!
VANSKELIGHETSGRAD
Lett til middels. De fleste vandringer er mellom 4 og 10 km. Vi går på asfalt, brostein og noe ujevn grunn. Gode sko, med demping, anbefales. Noen høydemeter forseres, se dag-for-dag programmet. Vi går med en liten dagstursekk med plass til vann og andre småting.
REISEN PASSER FOR DEG SOM:
-
Har interesse for historie, arkitektur og italiensk kultur.
-
Vil oppleve Roma til fots, i et behagelig tempo.
-
Ønsker unike, mer ukjente områder
-
Liker autentisk mat og små restauranter.
-
Vil lære mer om antikken, renessansen og det moderne Italia.
PROGRAM
Dag 1, søndag 22. mars OSLO GARDERMOEN - ROMA - OSTIA ANTICA
Norwegian fra Oslo Gardermoen kl. 07:00 direkte til Roma, med ankomst kl. 10:15.
Her blir vi møtt av vår guide og fraktet videre i privat minibuss.
Vi starter med en lett lunsj på en lokal restaurant.
Dagen er viet en guidet omvisning i det arkeologiske parkområdet Ostia Antica, et av de mest stemningsfulle og komplette stedene fra romertiden. Her får vi en reise tilbake i tid blant brosteinsgater, teatre, bad, mosaikker og templer. Dette er i dag et av de største og viktigste arkeologiske områdene i Italia, nest størst etter Pompeii.
Byen ligger ved munningen av elven Tiber og ble grunnlagt på 600-tallet f.Kr. for å utnytte kystens saltdammer. De synlige restene i dag stammer fra andre halvdel av 300-tallet f.Kr. og viser utviklingen av en befestet by som senere skulle bli et av de mest livlige handelssentrene i det romerske riket. I keisertiden nådde Ostia sitt høydepunkt som logistisk og kommersielt knutepunkt, tett knyttet til de nærliggende keiserhavnene til Claudius og Trajan.
Mens vi vandrer gjennom ruinene, kan vi oppdage insulaene (leiegårder), scholaene (gildernes hovedkvarter), horreaene (lagerbygninger), butikker – inkludert en form for restaurant – Capitolium, badeanleggene og teatret, samt et rikt utvalg av gulvmosaikker.
Etter innsjekking på American Palace Hotel – 4*, blir det felles middag.
Måltider inkludert: lunsj og middag
Dag 2, mandag 23. mars BYVANDRING - DET IMPERIALE ROM
Vi starter reisen i hjertet av det antikke Roma: Capitolhøyden (Campidoglio), én av byens syv høyder. Her lå tempelet for Jupiter, og i dag er det Romas rådhus.
Vi fortsetter forbi Forum Romanum, Cæsars Forum, Trajans Forum og Augustus' Forum – og ender ved det majestetiske Colosseum. Derfra går vi opp Caelius-høyden og ned til Circus Maximus, med utsikt mot Palatinerhøyden.
Neste høyde er Aventinerhøyden, hvor vi besøker kirkene Santa Sabina, Santi Bonifacio e Alessio og Sant’Anselmo – samt den vakre Appelsinhagen med utsikt over Tiberen. Til slutt går vi ned til Cestius-pyramiden – og avslutter dagens vandring i byens eldre historie.
Stigning: 70 m – Distanse: 5 km
Måltider inkludert: frokost og middag
Dag 3, tirsdag 24. mars ROMAS STORHET: VIA APPIA, REGINA VIARUM
Alle veier fører til Roma!
En vandring gjennom historien for å oppdage skattene langs Via Appia – den gamle romerske veien som forbandt Roma med Brundisium (Brindisi), en av de viktigste havnene i det gamle Italia, hvor handelsrutene til Hellas og Østen startet. Av romerne ble den kalt “Regina Viarum” – veienes dronning – og den ble anlagt på slutten av 300-tallet f.Kr. Store deler av veien, særlig i områdene rundt Roma, er fortsatt bevart og farbare den dag i dag, og utgjør et populært mål for arkeologiske vandringer.
I juli 2024 ble Via Appia innlemmet på UNESCOs verdensarvliste under tittelen: "Via Appia. Regina Viarum."
Vi følger en lengre del av Via Appia, og forlater bykjernen i retning den romerske landsbygda, hvor vi vil oppleve en rekke historiske og arkeologiske vitnesbyrd som fortsatt er bevart – som Villa dei Quintili, Mausoleet til Cecilia Metella, Maxentius' sirkus, og den imponerende sirkelformede graven Casal Rotondo – alt sammen omgitt av den stemningsfulle romerske landsbygda. Utsikten strekker seg utover de store landområdene i Agro Romano og helt til åsene ved Castelli Romani. Her og der dukker det opp ruiner av gamle monumenter: Torre Selce, de fjerne buene fra Quintili-akvedukten, restene av det såkalte "Herkules-tempelet" og det runde mausoleet kjent som “Berretta del Prete”, oppkalt etter formen – "prestens hatt".
Stigning: 90 m – Distanse: 11 km
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag
Dag 4, onsdag 25. mars RENESSANSE OG BAROKK
Vårt besøk starter på Piazza della Repubblica, hvor vi besøker kirken Santa Maria degli Angeli, et mesterverk signert Michelangelo. Rundt omkring ser vi rester av Keiser Diokletians termer, som i dag huser et museum for romersk kunst. Vi kaster et blikk på Naiadefontenen (barmhjertig nok kalt “den frityrstekte miks”) før vi fortsetter mot Piazza Barberini, der vi kan beundre Tritonfontenen i midten av plassen, laget av Gian Lorenzo Bernini, samt den nærliggende Bie-fontenen.
Herfra går vi opp Via Veneto, stedet for La Dolce Vita frem til 70-tallet, for å besøke Kapusinergravlunden, før vi fortsetter mot Via Sistina, Trinità dei Monti, Piazza di Spagna, den elegante Via Condotti, kirken San Lorenzo in Lucina, og Largo Chigi – omgitt av bygninger med moderne politisk makt.
Deretter tar vi en kort avstikker til Fontana di Trevi, før vi fortsetter til den imponerende malte hvelvingen i kirken Sant’Ignazio di Loyola, Piazza di Pietra, som en gang var Hadrians tempel, oppført av keiser Antoninus Pius til ære for sin adoptivfar Hadrian, den gotiske Santa Maria sopra Minerva, Pantheon, kirken San Luigi dei Francesi og kirken Sant’Agostino, begge med malerier av Caravaggio.
Vi avslutter vår vandring med stil og et besøk på Piazza Navona, Castel Sant’Angelo og den mektige Peterskirken i Vatikanet – som markerer slutten på vår tur.
Stigning: 50 m – Distanse: 7,5 km
Måltider inkludert: frokost og middag
Dag 5, torsdag 26. mars TRASTEVERE, TIBERØYA, DET JØDISKE GHETTOEN
Vi starter fra Piazza Venezia og går mot Largo Argentina, hvor vi kan beundre, ovenfra, plassen som rommer restene av fire templer og Curiaen til Pompeius, der Julius Cæsar ble drept i år 44 f.Kr. Herfra fortsetter vi inn i det jødiske kvarteret, et område rikt på historie, tradisjoner og smaker.
Derfra markerer Fabricio-broen en poetisk overgang til den andre bredden av Tiber, over Tiberøya, den eneste urbane øya i elven. Med sin uvanlige form som et skip, spiller øya hovedrollen i en rekke legender knyttet til dens opprinnelse. Vi krysser en annen gammel bro, Cestius-broen, og kommer til Trastevere, som ligger på høyre bredd av elven som krysser byen. Trastevere er et av de mest elskede nabolagene blant både innbyggere og turister, som her – blant trange smug, karakteristiske torg og de mange trattoriaene og vertshusene som serverer tradisjonell romersk mat – gjenoppdager atmosfæren fra det gamle Roma.
Med sine smug og alltid fascinerende og uvanlige utsikter, er Trastevere også et av de mest fotogene og fotograferte områdene i Roma. Vi går heller ikke glipp av de ekstraordinære kunstskattene nabolaget byr på. Blant disse er det sekstende århundres Palazzo Corsini, Nasjonalgalleriet for antikk kunst, hvis hage rommer den botaniske hagen, Villa Farnesina med de praktfulle freskene av Raffaello Sanzio og hans skole, Basilica di Santa Maria in Trastevere, Basilica di Santa Cecilia, den eldgamle Basilica di San Crisogono, San Francesco a Ripa Grande med den vakre skulpturen Salige Ludovica Albertonis ekstase av Gian Lorenzo Bernini.
Til slutt krysser vi elven igjen for å se det storslåtte Palazzo Farnese og det karakteristiske markedstorget Campo de’ Fiori.
Ingen stigning – Distanse: 5 km
Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag
Dag 6, fredag 27. mars HJEMREISE
Etter frokost, utsjekk og transport til flyplassen Fiumicino.
Norwegian med avgang kl. 11:05 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 14:15.
Måltider inkludert: frokost
PRIS PR. PERSON I DOBBELTROM KR 24 475,- SOM INKLUDERER:
-
Direktefly med Norwegian, Oslo Gardermoen - Roma tur/retur inkl. flyskatter
-
5 netter i dobbeltrom inkl. hotellskatter
-
5 frokoster på hotellet
-
5 middager (to-retters meny) 3 på hotellet / 2 på trattoria
-
½ l vann, 1 glass vin og kaffe til middagene
-
3 enkle lunsjer eller matpakker (inkl. vann)
-
Alle inngangsbilletter til programfestede attraksjoner
-
Profesjonell engelsktalende guide under hele turen
-
Transport i privat minibuss tur/retur flyplass
-
3 heldags-billetter til offentlig transport i Roma
-
Transportutgifter (drivstoff, bompenger, parkering)
-
Teknisk reiseleder fra Til Fots *)
Ikke inkludert:
-
Tips (vi samler inn EUR 15 fra hver og en)
-
2 lunsjer
Tillegg for enkeltrom kr 2950,-
Hotell
American Palace Hotel – 4****
Via Laurentina, 554 - 00143 Roma
Påmeldingsfrist 45 dager før avreise.
Depositum kr 5000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 7 – maks er 15.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet. Vær- og føreforhold kan føre til endringer i programmet.
*) Dersom deltakerantallet er under 9, går turen med lokalguide og uten representant fra Til Fots.
Teknisk arrangør: TIL FOTS AS




