Skottland med Isle of Mull og Pitlochry, en vill og vakker vandretur
HØYDEPUNKTER
-
Blair Castle, et av de mest romantiske og berømte slottene i Skottland
-
Eventyrlandskapet på Isle of Mull og myten om Isle of Iona
-
På jakt etter den legendariske Highlander
-
Fullpensjon, med unntak av to lunsjer
NATURLIGE OG VERNEDE OMRÅDER
-
Cairngorms nasjonalpark
-
AONB av Isle of Mull
-
Spesielt verneområde for Iona
Bli med på en spesiell tur til Skottland - et land av myter og tradisjoner og med vill, vakker og isolert natur: Det skotske høylandet.
Vi begynner i vest, på Isle of Mull, en pittoresk øy rik på tradisjoner og med sandstrender, steinete viker og spektakulære klipper. Herfra vil vi besøke Iona, en liten øy av stor historisk betydning. Sete for Saint Columba, far til det
gæliske Skottland og kristendomsbringer. I århundrer var dette et religiøst og kulturelt sentrum av stor betydning. Selv i dag fortsetter klosteret og samfunnet å leve, og den berømte historien er ledsaget av øyas skjønnhet og dens unike atmosfære.
Vi skal deretter tilbake til fastlandet, til det legendariske Fort William. Etter å ha passert gjennom dalen `Braveheart`, vil vi bevege oss østover for å besøke de praktfulle stedene i Cairngorms Nasjonalpark. Vi er i landet til Bonnie Prince Charlie, med de mest ugjennomtrengelige fjellene i høylandet. Det er i det avsidesliggende ´Highlands´ at det fortsatt er mulig å finne det virkelige Skottland. Enorme enger av lyng og steinete åser, dype daler med mørke og truende innsjøer, myrer dekket av lyng og overstrødd med de uunngåelige sauene. Overalt, bevis på den krigerske fortiden som har etterlatt seg slott og legender som fortsatt fascinerer besøkende i dag.
Bli med oss på en eventyrlig reise der vi utforsker alt dette og mer til!
Historien om whisky.
Opprinnelsen til navnet "whisky" kan spores tilbake til en fortid rik på historie og tradisjoner. Røttene er dypt forbundet med de ville landskapene i de keltiske områdene. Denne verdifulle drikken, elsket og verdsatt over hele verden, skylder sitt navn til den keltiske etymologien "uisge beatha", som bokstavelig talt oversettes til "livets vann". Historien tar oss med til det gamle Irland og Skottland, land hvor kunsten å destillere hadde blitt videreført gjennom generasjoner. De keltiske munkene, forvaltere av eldgamle kunnskaper, oppdaget kunsten å forvandle korn til et kraftig og aromatisk destillat. Ordet "uisge beatha" representerte selve essensen av denne drikken, som bedøvet sansene og, samtidig, helbredet ånden. I 1707 fikk whisky rollen og symbolet som den amerikanske friheten mot engelskmennene, etter at smuglingen startet og varte i 150 år, hvor whisky ble produsert i skogene. I dag er whisky den mest produserte og konsumerte alkoholholdige drikken i verden, og markedet er i konstant utvikling.
Kilten.
I oldtiden ble kilten laget av et stykke stoff langt nok til å hvile på skulderen etter å ha blitt rullet rundt livet, som vagt minnet om den romerske togaen. Kilten slik vi kjenner det i dag, ble oppfunnet av Thomas Rawlinson, en engelsk entreprenør, på 1700-tallet. På begynnelsen av 1730-tallet, mens han observerte arbeiderne som felte trær for å skaffe ved til sitt smelteanlegg i Inverness, fikk han ideen om å forenkle klærne for å gjøre dem mindre uhåndterlige enn det lange pleddet som dekket hele kroppen og som ble strammet med et belte. Et slags skjørt gjorde det lettere å gå på myrene. Rawlinson oppfant dermed den nåværende kilten, atskilt fra pleddet.
Isle of Iona.
I 563 grunnla Saint Columba, som var sendt i eksil fra sitt hjemland Irland, et kloster der sammen med 12 medhjelpere. Derfra startet de omvendelsen av det hedenske Skottland og store deler av Nord-England til kristendommen. Ionas berømmelse som et lærested og et misjons sted spredte seg over hele Europa, og øya ble et viktig pilegrimsmål. Iona ble ansett som et "hellig" sted og ble spesielt æret da flere konger fra Skottland, Irland og Norge begynte å bli begravet der. I 806 ble klosteret på Iona angrepet av vikingpirater, og dets skatter ble plyndret. Et kloster for Benediktinerordenen ble etablert der i 1203, med Beathag som første priorinne. Hun var datter av Somerled, herskeren over Hebridene. Det nåværende Benediktinerabbediet ble bygget på samme tid. Iona ble gravsted for herskerne i det skotske kongedømmet Dál Riata, de første kongene av Skottland.
Vår lokalguide på turen er Stefano Spinetti. Han har store kunnskaper innenfor feltene biologi og arkeologi. Han har over 30 års erfaring som leder av fjellturer og vandreturer på alle kontinent. Stefanos kunnskaper, engasjement, formidlingsevne og smittende humør kommer alltid våre gjester til gode.
På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Den lengste dagsetappen er på 20 km med en varighet på ca. 6,5 timer. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen. Vi går på gode stier, og underlaget består av grus, stein og gress. Fjellstøvler, vanntett og med støtte rundt anklene, er nødvendig. Ta gjerne med staver.
PROGRAMMET
Dag 1 - fredag 8. august Oslo - Edinburgh – Tobermory/Isle of Mull
Avgang med Norwegian fra Oslo Lufthavn kl. 10:40 med ankomst Edinburgh kl. 11:30 lokal tid.
Her møter vi vår lokalguide og setter kursen for Oban. Kjøreturen tar ca. 2 t 45 min. Fergeturen fra Oban til Craignure, tar ca. 1 time.
Etter ankomst på Isle of Mull kjører vi direkte til Duart Castle for besøk på slottet og i hagen. Beliggenheten er ikke tilfeldig. Slottet vokter kanalen mellom Isle of Mull og fastlandet. Slottet dateres tilbake til det 13. århundre og var sete til klanen MacLean. Etter besøket videre mot Tobermory og vårt bostel, Park Lodge Hotel. Velkomstmiddag på hotellet.
Måltider: middag (på hotellet) er inkludert
Dag 2 – lørdag 9. august Aros Forest Park – Dun Ara, Glengorm Castle
Denne dagen består av to forskjellige turer, begge herlige spaserturer i fantastisk natur på nordspissen av Isle of Mull.
Den første tar oss med inn i Aros Forest Park, hvor vi utforsker kystlinjen østover fra Tobermory. Vi ser glimtvis tilbake til Mulls flerfargede hovedstad. Turen går videre via fossefall og rundt en vannliljekledd innsjø, før vi returnerer nesten samme vei.
Den andre vandringen starter ved Glengorm Castle, og det enestående kjennetegnet ved vandringen, bortsett fra naturen, er at området er rikt på spor fra jernalderen. Glengorm Castle er et landsted fra 1800-tallet som nå er en privat bolig. Det er en veldig god tesalong/kafé på stedet, et sted å ta forfriskninger etter turen!
Tur 1: Oppstigning: 155m - lengde: 8km - varighet: 3:00 timer
Tur 2: Oppstigning: 240m - lengde: 11km - varighet: 4:00 timer
Måltider: frokost, lunsjpakke og middag er inkludert
Dag 3 – søndag 10. august Iona , The Holy Island
Etter frokost tar vi minibussen til Fionnphort, der fergen til øya Iona går fra. Overfarten tar ca 10 minutter. Iona trenger ingen introduksjon siden den har en unik plass i historien og i hjertene til mange. Den irske munken St. Columba ankom denne lille øya i 563. Han fikk bygget et kloster her, og det utviklet seg et sentrum for keltisk misjon og kultur som spilte en viktig rolle i kristningen av Skottland og av angelsakserne i det nordlige England. Den berømte ‘Book of Kells’ ble påbegynt i klosteret her, rundt år 800. Iona er viden kjent for sin skjønnhet, sin unike atmosfære, strendene, buktene og klippene. En annen flott ting med Iona er at den er liten nok til å bli utforsket til fots. Vi vil følge i fotsporene av St. Columba til bukten hvor han antas å ha landet i år 563.
Oppstigning: 300m - lengde: 10km - varighet: 4:00 timer
Måltider: frokost, lunsjpakke og middag (på hotellet) er inkludert
Dag 4 – mandag 11. august Treshnish, Crackaig
Etter frokost drar vi til det forlatte steinbruddet Treshnish for å legge ut på en av de vakreste turene på Mull. Etter en kort strekning på asfalt, går vi mot Treshnish Farm før vi når kysten, som her presenterer seg med virkelig fantastisk utsikt mot øyene Coll, Tiree og helt opp til Ytre Hebridene. Vi fortsetter å følge kysten forbi det som er igjen av et Dùnn, et jernalderfort, og to små forlatte landsbyer. Videre forbi en liten foss og opp mot ruinene av landsbyen Crackaig, en gang et blomstrende landbrukssenter. Derfra går veien tilbake til utgangspunktet.
Oppstigning: 350m - lengde: 11km - varighet: 4:30 timer
Måltider: frokost, lunsjpakke og middag (på hotellet) er inkludert
Dag 5 – tirsdag 12. august Isle of Mull – Fort William – Pitlochry
Via en annen fergerute, kommer vi tilbake til fastlandet. Vi legger Isle of Mull bak oss, og ankommer den tynt bebodde kysten av Loch Linnhe som vi følger videre til Fort William, hvor vi stopper for lunsj og et kort besøk. Kjøreturen går videre inn i Cairngorms nasjonalpark, og Pitlochry, som vil være vår base de neste dagene.
Måltider: frokost, lunsj og middag (på en pub) er inkludert.
Dag 6 – onsdag 13. august Ben Vrackie og The Two Passes Trail
Etter en god frokost, drar vi til det indre av Cairngorms Nasjonalpark, hvor vi i dag skal bestige en av parkens mest kjente topper, Ben Vrackie (841 moh.). Vi går på gode stier gjennom skog, myr og forbi Loch un’ Choire. På toppen blir vi belønnet med fantastisk utsikt. Nedstigningen tar oss over de to passene Lairig Eilde og Lairig Gartin før vi når elven Garry og deretter lakseelven Tummel. Vi går hele veien tilbake til Pitlochry. Vi tar som vanlig gode pauser underveis.
Oppstigning: 820m - lengde: 20 km - varighet: 6,5 timer – opp og ned samme vei.
Måltider: frokost og lunsjpakke og middag (på en pub) er inkludert
Dag 7 – torsdag 14. august Blair Castle, Craig Fonvuick, Faskally Forest
Turen til Craig Fonvuick og Faskally Forest gir oss mulighet til å se hele Skottlands spektakulære fargepalett. Denne sirkulære ruten har mye å by på! Vi starter ved broen til elven Garry, og går deretter langs enkeltsporede veier og over Linn of Tummel før vi når toppen av Craig Fonvuick. Ifølge historiske kilder var dette stedet
for det episke slaget mellom romerne og kaledonerne som fant sted i 83 e.Kr., kjent som slaget ved Graupius-fjellet.
Under den siste delen av turen, passerer vi gjennom den vakre Tulach Hill Forest før vi går tilbake til elven Tummel og elven Garry for å returnere til broen.
Vi besøker Blair Castle enten før eller etter vandringen, alt etter hva som passer best denne dagen.
Oppstigning: 370m - lengde: 8 km - varighet: 3:00 timer - RUNDLØYPE.
Måltider: frokost, lunsjpakke og avskjedsmiddag er inkludert
Dag 8 – fredag 15. august Pitlochry– Edinburgh– Oslo
Etter frokost og utsjekk fra hotellet, tar bussen oss tilbake til Edinburgh og flyplassen. Flyavgang med Norwegian kl. 19:25 med ankomst Oslo Lufthavn kl. 22:10.
Måltider: frokost er inkludert.
PRIS PR. PERSON KR 29 520,- SOM INKLUDERER:
-
Fly Oslo – Edinburgh med Norwegian tur/retur inkl. flyskatter
-
Fellestransport ifølge program (17 seter buss og ferger)
-
7 overnatting i dobbeltrom på 4* hotell
-
7 frokoster på hotell
-
7 middager (2-retters) på hotell eller lokal pub/restaurant
-
6 lunsjpakker inkl. vann
-
Ferger til Mull og Iona
-
Vandringer ifølge program
-
Besøk på Whisky destilleri med smaking
-
Engelsktalende guide, Stefano Spinetti
-
Teknisk reiseleder fra Til Fots*
Ikke inkludert:
-
Lunsj dag 1 og dag 8
-
Drikke til middagene
-
Tips (vi samler inn 20 pund fra hver)
Våre bosteder:
Park Lodge Hotel, Tobermory
Mc Kays, Pitlochry
Det tilbys ikke enkeltrom på denne turen. Alle må dele i dobbeltrom.
På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen.
Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.
Minimum antall deltakere er 7.
*) Dersom deltakerantallet er under 9, går turen evt. med lokalguide og uten representant fra Til Fots.
Påmeldingsfrist 6. mars 2025.
Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap!
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet. Vær- og føreforhold kan føre til endringer i programmet.
Innreiseregler til Storbritannia:
Fra 2.april 2025 må norske borgere søke om en digital innreisetillatelse til Storbritannia. Denne endring gjelder reisende fra de fleste europeiske land, ikke bare reisende fra Norge. Dersom man ikke får godkjent ETA, må man søke om visum.
NB! Nasjonalt id-kort er ikke gyldig reisedokument, kun pass.
Elektronisk søknadsskjema
Teknisk arrangør: TIL FOTS AS