top of page

Nasjonalparkene Yorkshire Dales og North Moors

 

Høydepunkter

  • Borger og klostre

  • Steingjerder

  • Grønne åser

  • Full English breakfast

  • Old Peculiar Ale

  • Historier om Dracula, Kaptein Cook og Robin Hood

  • Forlatte gruvesamfunn

  • Tusen sauer

  • En historisk togtur fra Goathland Station

 

Vi skal besøke Nord-England og to av Englands femten nasjonalparker. Vi starter i Yorkshire Dales, et område med romantiske heier, historiske attraksjoner og idylliske landsbyer. Områdets skjønnhet er beskrevet som "Guds eget land". Yorkshire har et større antall kvadratkilometer av vernede områder enn noen annen engelsk region, og her finner du et flott landskap perfekt for vandringer, rekreasjon, inspirasjon, fred og poesi. Her finner du rester av gamle klostre og ruiner, fulle av sjarm og historie.

 

Vi kombinerer sjarmen fra de grønne dalene i «The Dales», med skjønnheten i North Moors National Park, et vandreparadis med mer enn 1400 miles merkede stier og med enorme lyngheier. Vi besøker blant annet Whitby og Robin Hoods Bay.

 

Kystlandsbyer vil være tema for noen av våre daglige turer, inkludert den gotiske byen Whitby. Gjennomsyret av historie, fra Captain Cook til Dracula, og overvåket av det enorme klosteret. Byen ønsker deg velkommen med sin vakre havn, sin fargerike fiskeflåte og middelalder gater med sjarmerende kafeer og butikker.

 

Vi bor på spesielt utvalgte steder med god mat og hyggelig atmosfære.

CB Inn i Langthwaite, rett utenfor Reeth. En pub du sent vil glemme.

Gisborough Hall, i North York Moors, 9 km fra kysten. Hotellet er i et viktoriansk herskapshus, hvor vi alle blir «Lord and Ladies».

All mat er inkludert i pakkeprisen. Drikke til middagene kommer i tillegg.


Det blir ikke bare vandringer. Vi legger opp til hyggelige landsbybesøk, attraksjoner, severdigheter, slott og klostre. Det blir en god miks av natur og kultur i løpet av disse dagene.


Etappene varierer fra 11 til 15,8 km. Det er ingen bratte oppstigninger på denne turen.  Terrenget er variert. Vi går på opparbeidede stier, grusveier, lyng/hei og strand. Vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng.  Se også beskrivelsen i dag-for-dag programmet. Tidsangivelsen pr. dag er «netto-vandretid». Vi bruker dagen, tar pauser underveis, besøker landsbyer, severdigheter og stopper når guiden forteller spennende historier.

I England må man ha vanntette fjellstøver eller hikingsko med god støtte rundt anklene.

 

Vår guide, Stefano Spinetti, er med oss hele veien. Stefano har stor kunnskap innen biologi, historie, arkeologi og kultur. Hans kunnskap, engasjement, formidlingsevne og smittende humør kommer alltid våre gjester til gode.

YORKSHIRE DALES OG NORTH MOORS

15. - 22. JUNI 2024

8 DAGER - 7 NETTER

PRIS PR. PERSON I DOBBELTROM

KR 25 500,-

output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png

Program

Dag 1 – lørdag 15. juni:           Oslo Gardermoen / Manchester / Reeth

Flyavgang fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 10:10 direkte til Manchester med ankomst kl. 11:10. Her venter vår guide, Stefano Spinetti, på oss.

 

Vi setter kurs for Fountains Abbey og Studley Royal Garden. 

Dette stedet står på verdensarvlisten og har tiltrukket besøkende i århundrer. Vi får se gamle klosterruiner og en imponerende vannhage her. Fra en beskjeden begynnelse ble klosteret etablert av fromme munker som søkte en enkel tilværelse. Det som står igjen av det praktfulle klosteret, er ruiner som gir oss et vindu inn i en livsstil som formet middelalderens verden.

Da den ambisiøse John Aislabie arvet Studley Royal Garden, var målet hans å skape en elegant vannhage med speillignende dammer og statuer som inkorporerte ruinene i hans romantiske design. Stier langs elvebredden fører til hjorteparken med vakre eike- og kastanjetrær.

 

Etter besøket tar bussen oss til Richmondshire og landsbyen Reeth.  En autentisk landsby med sine brosteinsbelagte gater, typiske hus, markedsplassen og den lokale historien om endeløse skotske angrep. De første tre nettende skal vi bo på CB Inn .

 

Måltider inkludert: lunsjpakke og middag på hotellet.

 

Dag 2 – søndag 16. juni: Aysgarth Falls og Bolton Castle

Aysgarth i Wensleydale, er stedet hvor elven Ure gir opphav til tre fosser: den øvre, den midtre og den nedre. Herfra leder turen oss mot Bolton Castle, via Redmire, den nåværende endestasjonen på jernbanelinjen gjennom Yorkshire.  Bolton Castle ble ferdigstilt i 1399 av Lord Scrope, Britisk kansler som også er nevnt av Shakespeare. Slottet har huset Queen Mary Stuart, luksusfange en periode i 1568, og med 40 tjenere! Vi spiser lunsj i kafeen på Bolton Castle, og ser slottet og den nydelige hagen, før vi følger naturskjønne stier tilbake til utgangspunktet. Det blir pubstop på veien!

 

Stigning: 320m – Lengde: 13,5 km – Varighet: ca. 4,5 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, enkel lunsj på kafe og middag på hotellet.

 

Dag 3 – mandag 17. juni:            Penhill og The Templar Chapel

På dagens vandring skal vi besøke et vakkert og spesielt sted; et preseptorium som tilhørte Tempelridderne. Nesten tusen år har gått siden grunnleggelsen av ordenen og likevel er vi fortsatt fascinert av disse tidlig middelalderske ridderne. Langs stien vil vi se restene av et lite kapell, bunnen av alteret og noen steinkister. Grunnlagt i 1142, men i ruiner allerede i 1328.  Disse restene ligger i en grandios blanding av vilt myrlandskap, daler, blomstrende slåtteenger og beitemark. Vi kan føle på både tidløshet og fred i dette landskapet.

 

Vi får selvsagt høre historien om tempelridderne underveis.

 

Stigning: 410m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 4,5 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, lunsjpakke og middag på hotellet.


Dag 4 – tirsdag 18. juni:           Gunnerside Gill blygruver

Dagens vandring i Swaledale starter i den vakre landsbyen Gunnerside.

Elven Swale har gitt navn til dalen. Den er en stor biflod av elven Ure, som i seg selv blir elven Ouse før den ender i Nordsjøen.

Gunnerside var tidligere et travelt og folkerikt minesamfunn. Vi får høre historier om folk som levde her. Vi går i skog og åpent landskap, og hele veien vil vi se rester av gruvedrift. På veien tilbake har vi utsikt til de omkringliggende dalene. Etter vandringen besøker vi det lokale «Tea Room» i Gunnerside, før vi setter kursen for Lake District og landsbyen Windermere.

 

Etter dagens vandring kjører vi mot North Moors National Park, og til vårt neste bosted Gisborough Hall Hotel.

 

Høydeforskjell: ca. 520m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 4,5 timer

Måltider underveis: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på hotellet.

 

Dag 5 – onsdag 19. juni:         Fra Helmslay Castle til Rievaulx Abbey

Vi vil gå tilbake i fotsporene etter middelaldermunker på denne pittoreske landlige vandringen mellom to historiske steder i North Yorks Moors nasjonalpark. Utgangspunktet vil være Helmsley, hvor vi finner ruinene av et slott med en 900-årig historie: fra mektig middelalder

festning til luksuriøse Tudor-herskapshus og til slutt til romantiske viktorianske ruiner. Herfra, gjennom mark, skog og landeveier, kommer vi til ruinene av et av de mektigste cistercienser

klostrene i England. Klosteret ble grunnlagt i 1131 av en gruppe franske munker dypt inne i et

skogkledd dal nær elven Rye. De og deres abbed, Stephen, etablerte og la grunnlaget for det som skulle bli det største og rikeste cistercienserhuset i England. På sitt største huset Rievaulx Abbey 140 munker og 500 lekfolk. I perioden med "oppløsning" ønsket av kong Henry VIII, ble Rievaulx undertrykt. Siden 1538 har huset forfalt.

 

Høydeforskjell : 350m – Lengde: 13,5 km – Varighet : ca. 4,5 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på en pub.

 

Dag 6 – torsdag 20. juni:         Robin Hood’s Bay, Saltwick Bay, Whitby Abbey og Whitby

Vi starter fra Robin Hoods Bay, absolutt en av de mest pittoreske landsbyene på kysten, med sine fargede hytter som omslutter de bratte bakkene som dominerer bukten. Det er mange legender om opprinnelsen til navnet og under vår ekskursjon vil vi møte noen av dem.

 

På 1700-tallet var de brosteinsbelagte gatene som snodde seg ned til sjøen fylt med smuglervirksomhet. Selv i dag er mange av husene geniale skjulesteder som tidligere ble brukt av landsbyboerne til å skjule ulovlige varer.

 

Robin Hood's Bay er også endepunktet for den etablerte kyst-til-kyst-vandringen av Alfred Wainwright. Turen byr på fantastisk utsikt over havet og kysten. Bukta er berømt ikke bare for de mange skipsvrakene som lå her tidligere, men også for fossilene: klippene her er i kontinuerlig og rask erosjon og produserer en hel serie med forhistoriske funn, inkludert fossiler av Dactylioceras og Hildoceras samt en serie av planter som befolket jorden for 200 millioner år siden.

Endelig kommer vi til Whitby, med nok tid til å dvele blant de karakteristiske middelaldergatene hvor Bram Stoker fant inspirasjon til sin roman Dracula.

 

Stigning: 270m – Lengde: 11 km – Varighet: ca. 4 timer
Måltider inkludert: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på en pub.

 

Dag 7 – fredag 21.juni:            Togtur fra Grosmont til Goathland og vandring på romerske veier

Etter frokost kjører vi til Grosmont Station for å gå ombord på det historiske toget som tar oss til Goathland stasjon. Turen tar 16 minutter. Museumsjernbanen Goathland ble «kjendis» etter å ha vært med i den første Harry Potter filmen. Her fikk den navnet Hogsmeade Station.

 

Vel fremme etter togturen, blir det en fottur med slående utsikt mot North Moors nasjonalpark. Vi vil gå på romerske veier, sannsynligvis den best bevarte strekningen av den gamle romerske veien i Nord-Europa. Deretter svinger vi nordover, til den første jernbanen i verden, bygget av George Stephenson. Denne gikk fra Pickswick-gruvene til havnen i Whitby og ble bygget for å unngå mange og farlige omlastinger.

En variert vandring full av overraskelser som til slutt bringer oss tilbake til Grosmont stasjon.

 

Høydeforskjell: 430m – Lengde: 15,8 km – Varighet: ca. 5,5 timer

Måltider inkludert: frokost, pikniklunsj underveis og avskjedsmiddag på restaurant.

 

Dag 8 – lørdag 22. juni:           Avreisedag

Tidlig utsjekk fra hotellet før vi setter for Manchester og flyplassen. Flyavgang med SAS kl. 11:50 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 14:45.

Måltider inkludert: frokostpakke underveis

PRIS PR. PERSON KR. 25 500,- 

- Rutefly Oslo Gardermoen- Manchester tur/retur med SAS
- Flyskatter
- Fellestransport ifølge program i 17-seter minibuss
- 7 netter i dobbeltrom på unike hoteller
- Vandringer ifølge program
- Inngang til Bolton Castle, Rievaulx Abbey, The Heritage Train

- 7 frokoster ”full English”
- 7 lunsjer, inkludert en flaske vann pr. person
- 7 middager, inkludert vann og kaffe
- Engelsktalende lokalguide, Stefano Spinetti
- Teknisk reiseleder fra TIL FOTS: Hege Tokerud

 

Ikke inkludert:
-drikke til maten
-tips (GBP 20 per person)

 

Tillegg for dobbeltrom som enkelt (bare på forespørsel)        kr. 5 500,-

 

Bosteder:

The Charles Bathurst Inn,  Arkengarthdale, Richmond – 4* (3 netter)

Gisborough Hall Hotel – 4,5* (4 netter)

 

Påmeldingsfrist 10. april 2024, men «førstemann til mølla».

 

På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen.   

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

 

Minimum antall deltakere er 13. 

 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet. Vær- og føreforhold kan føre til endringer i programmet.

Teknisk arrangør: TIL FOTS AS

bottom of page