top of page
A Kortet_lang_sort.png

Nord-England

 

Høydepunkter

  • Fountains Abbey og Studley Royal Garden

  • Steingjerder

  • Grønne åser

  • Full English breakfast

  • Old Peculiar ale

  • Beatrix Potter’s Hill Top Farm

  • The Lake poets

  • Forlatte gruvesamfunn

  • Tusen sauer

  • Roman Army Museum i Gilsland

 

Vi skal besøke Nord-England og tre av Englands femten nasjonalparker. Vi starter i Yorkshire Dales, et område med romantiske heier, historiske attraksjoner og idylliske landsbyer. Områdets skjønnhet er beskrevet som "Guds eget land". Yorkshire har et større antall kvadratkilometer av vernede områder enn noen annen engelsk region, og her finner du et flott landskap perfekt for vandringer, rekreasjon, inspirasjon, fred og poesi. Her finner du rester av gamle klostre og ruiner, fulle av sjarm og historie.

 

Vår reise tar oss videre til Lake District, et av de mest fortryllende områder av landet med fantastisk utsikt over fjell, innsjøer og daler. Parken er også interessant fra et arkeologisk synspunkt, med spor av neolittiske bosetninger og vikinger, men også fra et litterært ståsted. I de gamle landsbyene har dikteren William Wordsworth bodd, en av grunnleggerne av den romantiske perioden i engelsk litteratur. Beatrix Potter, den berømte forfatteren av barnebøker er herfra, og vi besøker hennes hjem, Hill Top Farm.


Det blir ikke bare vandringer på åser og i skoger. Vi legger opp til hyggelige landsbybesøk, attraksjoner, severdigheter, slott og klostre. Det blir en god miks av natur og kultur i løpet av disse dagene.


Nasjonalparkene Lake District og Yorkshire Dales er blant de mest kjente og verdsatte engelske parkene. 

Vår siste vandring blir i Northumberland National Park, langs Hadrians Mur, den nordligste grensen under det romerske riket. I forbindelse med de romerske levningene har engelskmennene bygd helt nye, fantastisk fine og topp moderne museer som anskueliggjør romernes tilstedeværelse i England, og vi besøker ett av dem, Roman Army Museum.


Etappene varierer fra 280 - 680 høydemeter. Vi skal opp og ned de samme høydemeterne.  Terrenget er variert. Vi går på opparbeidede stier, grusveier og litt i lyng/hei. Etappene er fra 11 km til 14 km lange, og vi går i et vanlig gangtempo. Pauser tas hyppig, men du bør kunne gå 3-4 timer sammenhengende i kupert terreng.  Se også beskrivelsen i dag-for-dag programmet. I England må man ha vanntette fjellstøver eller hikingsko med god støtte rundt anklene.

I samarbeid med

A Kortet_lang_sort.png

YORKSHIRE, LAKE DISTRICT OG HADRIANS MUR 

14. - 21. JUNI 2023

8 DAGER - 7 NETTER

PRIS PR. PERSON I DOBBELTROM

KR. 25 250,-

output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png

Program

Dag 1 – onsdag 14. juni:           Oslo Gardermoen / Manchester / Reeth

Flyavgang fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 11:25 direkte til Manchester med ankomst kl. 12:30. Her venter vår guide, Stefano Spinetti, på oss.

Vi setter kurs for Fountains Abbey og Studley Royal Garden. 

Dette stedet står på verdensarvlisten og har tiltrukket besøkende i århundrer. Vi får se gamle klosterruiner og en imponerende vannhage her. Fra en beskjeden begynnelse ble klosteret etablert av fromme munker som søkte en enkel tilværelse. Det som står igjen av det praktfulle klosteret, er ruiner som gir oss et vindu inn i en livsstil som formet middelalderens verden.

Da den ambisiøse John Aislabie arvet Studley Royal Garden, var målet hans å skape en elegant vannhage med speillignende dammer og statuer som inkorporerte ruinene i hans romantiske design. Stier langs elvebredden fører til hjorteparken med vakre eike- og kastanjetrær.

 

Etter besøket tar bussen oss til Richmondshire og landsbyen Reeth.  En autentisk landsby med sine brosteinsbelagte gater, typiske hus, markedsplassen og den lokale historien om endeløse skotske angrep. De første tre nettende skal vi bo på CB Inn, en sjarmerende pub med et utsøkt kjøkken.

Måltider inkludert: lunsjpakke og middag på hotellet.

 

Dag 2 – torsdag 15. juni:           Aysgarth Falls og Bolton Castle

Aysgarth i Wensleydale, stedet der elven Ure gir opphav til tre fosser: den øvre, den midtre og den nedre. Herfra leder turen oss mot Bolton Castle, via Redmire, den nåværende endestasjonen på jernbanelinjen gjennom Yorkshire.  Bolton Castle ble ferdigstilt i 1399 av Lord Scrope, Britisk kansler som også er nevnt av Shakespeare. Slottet har huset Queen Mary Stuart, luksusfange en periode i 1568, og med 40 tjenere! Vi spiser lunsj i kafeen på Bolton Castle, og ser slottet og den nydelige hagen, før vi følger naturskjønne stier tilbake til utgangspunktet. Det blir pubstop på veien!

 

Stigning: 320m – Lengde: 13,5 km – Varighet: ca. 4,5 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, enkel lunsj på kafe og middag på hotellet.

 

Dag 3 – fredag 16. juni:             Penhill og The Templar Chapel

Underveis på dagens vandring skal vi besøke et vakkert og spesielt sted; et preseptorium som tilhørte Tempelridderne. Nesten tusen år har gått siden grunnleggelsen av ordenen og likevel er vi fortsatt fascinert av disse tidlig middelalderske ridderne. Langs stien vil vi se restene av et lite kapell, bunnen av alteret og noen steinkister. Grunnlagt i 1142, men i ruiner allerede i 1328.  Disse restene ligger i en grandios blanding av vilt myrlandskap, daler, blomstrende slåtteenger og beitemark. Vi kan føle på både tidløshet og fred i dette landskapet. Vi får selvsagt høre historien om tempelridderne underveis.

 

Stigning: 410m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 4,5 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, lunsjpakke og middag på hotellet.

 
Dag 4 – lørdag 17. juni:            Gunnerside Gill 

Etter frokost og utsjekk fra hotellet, tar vi den korte kjøreturen til startpunktet for dagens vandring. Vi besøker Swaledale og starter i den vakre landsbyen Gunnerside.

Elven Swale har gitt navn til dalen. En stor biflod av elven Ure, som i seg selv blir elven Ouse før den ender i Nordsjøen.

Gunnerside var tidligere et travelt og folkerikt minesamfunn. Vi får høre historier om folk som levde her. Vi går i skog og åpent landskap, og hele veien vil vi se rester av gruvedrift. På veien tilbake har vi utsikt til de omkringliggende dalene. Etter vandringen besøker vi det lokale «Tea Room» i Gunnerside, før vi setter kursen for en ny nasjonalpark.

Etter dagens vandring kjører vi direkte mot Lake District National Park, og til vårt bosted Windermere Manor.

 

Høydeforskjell: ca. 520m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 4,5 timer

Måltider underveis: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på hotellet.

 

Dag 5 – søndag 18. juni:         Lake District: Ullswater, Glenridding Dodd og Sheffield Pike

Vi starter med en busstur til Glenridding ved Ullswater, vårt utgangspunkt for dagens vandring. Vi går en kilometer langs vannet, før vi stiger opp-opp-opp, med hyppige pauser, til toppen Sheffield Pike. Utsikten må oppleves!  Her spiser vi vår medbragte piknik lunsj, før vi går en annen dal ned igjen til utgangspunktet. 

Høydeforskjell : 680m – Lengde: 12 km – Varighet : ca. 5 timer

Måltider inkludert: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på en pub.

 

Dag 6 – mandag 19. juni:         Red Nab, Hill Top og Lake Windermere

I dag skal vi gå i fotsporene etter Beatrix Potter. Vi følger stier som inspirerte hennes forfatterskap. Vi vandrer langs bredden av Lake Windermere før vi går innover til Hill Top Farm. Stedet ble kjøpt med royalties fra salget av boken ‘The Tale of Peter Rabitt’.

Etter besøket og på vei tilbake, besøker vi Moss Eccles Tarn, en av Potter’s favorittsteder for maling. Ikke nok med det, vi får også med oss Wray Castle, en imponerende eiendom som fra 1929 har tilhørt The National Trust på grunn av sin historiske verdi.

 

Stigning: 360m – Lengde: 14 km – Varighet: ca. 5 timer
Måltider inkludert: full English breakfast, pikniklunsj underveis og middag på en pub.

 

Dag 7 – tirsdag 20.juni:            Haltwhistle – Roman Army Museum – Hadrians mur

Etter frokost sjekker vi ut og drar nordover mot Northumberland.

 

En storslått vandring langs Hadrians mur venter oss i dag. Romerrikets nordligste grense, beordret bygget av keiser Hadrian som personlig besøkte veggen. Fullført i år 128 AD, 117 km lang, lik 80 romerske miles, og som deler øya fra kyst til kyst. I løpet av tre århundrer var Hadrians mur et livlig og levende multikulturelt grenseområde.  Muren ble bygget av en armé på 15.000 mann på mindre enn seks år.  Det er overraskende å se de best bevarte funksjonene med «Milecastles», kaserner, voller og festninger som peker seg ut i en dramatisk setting.
 

Vi ender opp ved det fantastiske Roman Army Museum. Museet forteller historien om en romersk soldat fra et imperiums perspektiv gjennom det daglige livet på grensen. Museet viser gjenstander fra Vindolanda sin samling og fullskala kopier. Vi kan høre mer om den romerske hæren og utvidelsen av imperiet gjennom audiovisuelle visninger og en egen 3D film.

 

Høydeforskjell: 350m – Lengde: 11 km – Varighet: ca. 4 timer

Måltider inkludert: frokost, pikniklunsj underveis og avskjedsmiddag på restaurant.

 

Dag 8 – onsdag 21. juni:           Haltwhistle – Manchester – Oslo Gardermoen

Etter frokost og utsjekk fra hotellet, setter vi kurs for Manchester og flyplassen. Flyavgang med SAS kl. 13:10 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 16:10

Måltider inkludert: frokost

PRIS PR. PERSON KR. 25 250,-

- Rutefly Oslo Gardermoen- Manchester tur/retur med SAS
- Flyskatter (refunderes ikke ved avbestilling)
- Fellestransport ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom, 7 netter
- Vandringer ifølge program
- Inngang til Fountains Abbey and Gardens, Castle Bolton og Hill Top Farm, Roman Army Museum
- 7 frokoster ”full English”
- 7 lunsjer, inkludert en flaske vann pr. person
- 7 gode middager, inkludert vann og kaffe
- Engelsktalende lokalguide, Stefano Spinetti
- Teknisk reiseleder fra TIL FOTS: Hege Tokerud

 

Ikke inkludert:
-drikke til maten
-tips (GBP 20 per person)

 

Tillegg for enkeltrom  (meget begrenset/4 rom)        kr. 4 090,-

 

Bosteder:

The Charles Bathurst Inn,  Arkengarthdale, Richmond – 4* (3 netter)
Windermere Manor– 4* (3 netter)
Centre of Britain Hotel, Haltwhistle – 3* (1 natt)

 

Påmeldingsfrist senest 7. april.

På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen.   

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Minimum/maksimum antall deltakere er 14. 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet. Vær- og føreforhold kan føre til endringer i programmet.

Teknisk arrangør: TIL FOTS AS

bottom of page