top of page
Copy of A Kortet_lang_sort.png
Copy of A Kortet_lang_sort.png

EMILIA ROMAGNA OG SAN MARINO

14. - 21. OKTOBER 2023

8 DAGER - 7 NETTER

PRIS PR. PERSON I DOBBELTROM

KR. 25 690,-

output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png

Emilia Romagna og San Marino

En reise gjennom tiden, inn i Italias kunst og natur avbildet av renessansens store mestere.

 

Høydepunkter:

 • Ved foten av verdens eldste republikk

 • En reise gjennom middelalderfestningene til rivalene Malatesta og Montefeltro

 • San Leo og legenden om Cagliostro, en tidløs alkymist

 • Rafael, eller Rafaello Sanzio, og hjembyen hans, Urbino. Rik på kunst og historie

 • Emilia Romagnas kulinariske skatter

 

San Marinos historie går tilbake til begynnelsen av 300-tallet, da St. Marinus ledet en menighet opp i fjellene for å unnslippe forfølgelse. Menigheten grunnla et kloster, som senere ble en festning. I områdene rundt utviklet det seg en liten landsby. Festningen og landsbyen unnslapp okkupasjonsforsøk, og forble selvstendig på grunn av sin isolerte beliggenhet. Da de italienske statene gikk sammen og dannet et land, valgte San Marino og forbli uavhengig.

 

Marecchias dal, Valmarecchia, bærer fortsatt sjarmen fra antikken i seg, med viktige bevis fra den villanoviske og etruskiske kulturen. Folkeslag som gikk forut for romersk dominans. Området er sterkt påvirket av perioden som går fra middelalderen til renessansen. Bevart i århundrer av lorder fra familiene Malatesta og Montefeltro. Dalen ble et kampteater og et viktig grenseland å forsvare, og kan derfor skilte med en monumental og kunstnerisk arv blant de mest unike i Italia. Vi skal besøke imponerende byggverk, vakttårn eller festninger, slott og kirker som inneholder verk av betydelig skjønnhet bestilt fra noen av tidenes største kunstnere.

 

Takket være den langvarige striden mellom beskytterne av Valmarecchia, ble dalen også bosted for berømte personligheter som Dante Alighieri, Leonardo da Vinci, Piero della Francesca, Frans av Assisi og Rafael, bare for å nevne noen av de mest kjente. Ikke å forglemme den mytiske alkymist-magikeren Cagliostro, som venter på oss i San Leo med sine legender innhyllet i mystikk.

 

Sist, men ikke minst, vi må snakke om de kulinariske skattene! Regionene Marche og Emilia Romagna er et spiskammers fylt med kvalitetsprodukter. Regionen har mer enn 200 produkter og 26 ingredienser med status som geografisk beskyttet. Mange av Italias verdenskjente gastronomiske fortreffeligheter kommer herfra: Parmesanost, Parmaskinke, Balsamicoeddik, tagliatelle, de fylte pastatypene cappelletti, tortelli og tortellini. Pluss "dronningen" av lokal gatemat, piadina (flatbrød), som tilbys fylt på ‘en million’ ulike måter. Mat og vin er så viktig for regionens kultur at så mange som 19 museer har vært dedikert til matens gleder. Fullpensjon er inkludert i pakkeprisen.

 

Vi bor på det sjarmerende hotellet Oste del Castello, perfekt plassert nær torget i Verucchio. Hotellet er kjent for sitt gode kjøkken og for sin spa- og velværeavdeling.

 

Vi går på skogsstier, asfalt og grus. Fire vandringer på mellom 6 og 15 km, og opp 500 høydemeter en av dagene. Dag 5 og 7 har vi byvandringer.

 

Turen arrangeres i samarbeid med

PROGRAM

 

Dag 1 – lørdag 14. oktober     Ankomst - Valmarecchia og Verucchio, inn bak murene

Flyavgang fra Oslo Gardermoen med Lufthansa kl. 13:05, mellomlanding i Frankfurt og ankomst Bologna kl. 17:25. Her venter vår guide på oss.  Vi kjører mot Verducchio og vårt bosted denne uken. Etter innsjekking på Hotel Oste del Castello møtes vi til middag.

 

Verucchio, i bunnen av den frodige dalen hvor Marecchia-elven har sitt løp, er hovedsakelig kjent som vuggen til den berømte Malatesta-familien. Her lå det blomstrende sentrum for Villanovan-kulturen (ca. 900 – 700 f.Kr.), den tidlige fasen av den etruskiske sivilisasjonen. Kulturen har etterlatt unike og dyrebare vitnesbyrd. I landsbyen, med

tydelige middelalderske avtrykk, finner vi monumenter og palasser som forteller århundrer med historier. Prakten gjenspeiler de mektige og adelige familiene som befolket byen. Fortsatt synlig er den mektige Rocca del Sasso, bygget av Malatesta-familien. Her bodde den berømte Mastin Vecchio, grunnleggeren av familien og nevnt av Dante Alighieri i Den guddommelige komedie.

 

Måltider inkludert: middag

 

Dag 2 – søndag 15. oktober               Ponte Verucchio – Montebello

Etter frokost kjører vi den korte etappen til Ponte Verucchio. Her, ved siden av Marecchia-elven, starter vår vandring. Vi følger en fin, bred og godt opptråkket sti, også brukt som sykkelsti fra Rimini til Novafeltria. Etter nesten to km, forlater vi sykkelveien for å ta en mindre vei som gradvis klatrer og ender midt i store og fargerike panoramaer. Ved det hyggelige tettstedet Gessi stopper vi for lunsj. Deretter går vi til den sjarmerende landsbyen Montebello, og til et torg med 360° utsikt over Valle dell’Uso, Adriaterhavet og Val Marecchia. Vi besøker slottet Montebello, for å høre legenden om Azzurrina. Deretter fortsetter vår vandring nedover mot Passo Lupo, under landsbyen Montebello, hvor en komfortabel grusvei nedoverbakke (ikke for bratt) tar oss tilbake til foten av Sanctuary of Saiano og til slutt sykkelstien som fører oss tilbake til utgangspunktet.

 

På sin 436 meter høyde dominerer slottet Montebello dalene Marecchia og Uso, med en fascinerende panoramautsikt. Festningen har mange århundrer med historie å fortelle. Det var ingen tilfeldighet at slottet var plassert for å vokte veien, av stor strategisk betydning. Den representerte hovedforbindelsen mellom Montefeltro og Toscana. Dette er en av de mest interessante historiske bygningene i hele Romagnas’ territorium. Mye av strukturen dateres tilbake til rundt år 1000, men den aller første byggingen dateres tilbake til romertiden i det tredje århundre. Besøket byr på mange overraskelser på grunn av alle skattene og hemmelighetene som finnes her. Dette inkluderer møbler av stor verdi fra år 1300 til 1700.

Mystiske tunneler og merkelige hendelser har bidratt til legenden om Azzurrina, en albino-jente på ca. 5 år, datter av føydalherren, som forsvant i 1375 og gjør slottet hjemsøkt.

 

Høydeforskjell: 350m – Lengde: 12 km – Varighet: ca. 4:30 timer

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 3 – mandag 16. oktober              San Marino – hele dagen

Byen San Marino, hovedsenteret i den lille republikken, er ikke bare historie, men også eventyr og natur. Vi starter vår oppdagelsesferd fra Borgomaggiore og vandrer langs stien

Sentiero della Rupe som tar oss under tårnene i San Marino, med flott utsikt mot kysten. Stien går deretter gjennom skogen under de tre tårnene som fører oss til Piazzale Kennedy. Herfra er det lett å nå det tredje tårnet og deretter det andre og det første ved å følge stien langs murene, som også krysser Passo delle Streghe (Heksenes pass).

Vel fremme i byen tar vi oss god tid til å se oss om, på egenhånd. På veien tilbake kan vi velge nedstigning med taubane, eller å gå nedover fra Cava dei

Balestrieri langs fjellet og gjennom Porta della Rupe, tilbake til Borgo Maggiore, vårt utgangspunkt.

 

Stien leder oss inn i skogen som omgir byen. Den gir glimt av utsikt underveis som vi knapt kan forestille oss. “La Rupe” regnes i dag som en av de viktigste grønne lungene i republikken San Marino. Det er vanskelig å tenke seg at disse fjellene inntil for 80 år siden var nesten helt nakne, bare med steiner og jord og uinntakelig for fiender. Fraværet av planter og trær tillot de som forsvarte byen å observere alt og alle uten problemer. Først på midten av 1920-tallet begynte den lokale kommunen å plante og re-skape det naturlige miljøet. Etter andre verdenskrig begynte omsider det grønne å dukke opp. I dag dekker vegetasjonen fjellet nesten fullstendig.  Fjellet og den vakre, og lite bevandrede, Sentiero della Rupe.

Enkelte deler av stien er litt eksponert på den ene siden, riktignok skjermet av trær - dette kan skape problemer for dere med høydeskrekk.

 

Høydeforskjell: 370m – Lengde: 6 km – Varighet: ca. 3:00 timer

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 4 – tirsdag 17. oktober                Tausano - San Leo

Etter frokost  blir det en kort transportetappe til den lille landsbyen Tausano, 440moh. Herfra vandrer vi langs en praktfull ås med panorama utsikt mot fjellene Monte Titano og Monte Carpegna. Turen går i kupert terreng til vi ankommer Varco Biforca. Herfra tar vi en kort, men bratt, stigning opp til San Leo. San Leo skiller seg ut på avstand for sin unike posisjon, plassert på en enorm stein.  Veien dit er ufremkommelig, kun tilgjengelig via en enkelt vei skåret inn i fjellet.

Den gamle byen var hovedstaden i fylket Montefeltro og åsted for sivile og militære

kamper i rundt to årtusener. Byen antok tittelen Italias hovedstad med Berengar II (962-964).

 

Etter å ha besøkt den vakre og stemningsfulle landsbyen, og den uinntagelige festningen på toppen, fortsetter vi mot klosteret Sant'Igne som dateres tilbake til 1200-tallet.

Stiftelsen er tradisjonelt tilskrevet Frans av Assisi. Deretter returnerer vi til Tausano langs en bred skogssti.

 

Høydeforskjell: 330m – Lengde: 10 km – Varighet: ca. 4:30 timer

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 5 – onsdag 18. oktober               Urbino

I dag vil vi fordype oss i renessanseatmosfæren i Urbino, og gå på oppdagelsesferd i denne lille, elegante byen. Denne juvelen av en by representerer et av høydepunktene innen renessansekunst og arkitektur, i perfekt harmoni med det grønne territoriet til Montefeltro. Her vil vi se fødestedet til den guddommelige maleren, Rafael, vandre gjennom de små middelalderske smugene, i det fantastiske landskapet og i de lange korridorene til Dogepalasset. Fortsatt en trofast vokter av mesterverk fra renessansekunsten. Vi vil beundre de mest fascinerende stedene i det historiske sentrum av Urbino, slik som palasser, kirker, trapper, stiger og passasjer. Vi krysser middelalder- og renessansekvarterer, oppdager Palazzo Ducale, Duomoen, kirken San Francesco, Rafaels hus, for å ende opp i Fortezza-parken med panoramautsikt over åsene og fjellene som omgir oss.

 

Raffaello Sanzio ble født i Urbino 6. april 1483, som eneste sønnen til Giovanni Santi, en maler av god berømmelse og Magia di Battista di Nicola Ciarla. Lille Raphael tilbrakte barndommen blant farger og pensler i farens verksted og i lokalet til Montefeltro-domstolen, hvor de største kunstnerne arbeidet. I salene til Dogepalasset kunne han beundre verkene til berømte malere og å bli kjent med de mange karakterene som besøkte hertugbyen i en tid med absolutt prakt, intellektuell og kunstnerisk livlighet.

Som fortalt av Antonio Forcellino, en kjent renessanseforsker, var Rafaels barndom

veldig glad og lett, og helt unormal for den perioden han levde i. Han fikk kjærlig oppmerksomhet fra sine foreldre. Tenk bare at moren hans ammet ham til han var to år, i en tid da barn fra det midtre italienske borgerskapet ble betrodd barnepiker. Dette spesielle forholdet markerte seg dypt kunstnerens fremtidige forhold til kvinner. Hvem vet om nettopp dette var grunne til at Rafael, mer enn noen annen maler på sin tid, var i stand til å forstå den feminine essensen? I Rafaels portretter, ifølge Forcellino, påtvinges en ny femininitet, som frigjør verdien og dyden som kommer av å være kvinne.

Faren spilte også en avgjørende rolle for Rafaels aktive tilstedeværelse og den daglige stimuleringen i verkstedet. Her var Raphael i stand til å puste inn kunstens skjønnhet, dyrke talentet sitt fra en tidlig alder og lære det grunnleggende om kunstneriske teknikker, inkludert freskomaleri.

 

Byvandring i dag

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 6 – torsdag 19. oktober               Monte Sasso Simone

I et landskap med myke åser dukker to steiner opp som kjemper. Dette er Sasso Simone og Simoncello. Overfor hverandre har de vært der i millioner av år.

I løpet av andre halvdel av det sekstende århundre ble Sasso Simone valgt av Cosimo de 'Medici’ til å bli stedet å bygge sin uinntagelige by på. Herfra kunne han kontrollere omgivelsene. Stedet var ekstremt strategisk: det sies at man fra toppen av steinene kunne se hele landskapet rundt Marche, sende signaler så langt som til Roma og til og med

se noen dalmatiske territorier utenfor Adriaterhavet! Dermed var det storhertugen

Cosimo som ga ordre om å bygge, gjennom et avansert prosjekt, sin perfekte by: Solens by. Etter ti år med hardt arbeid var det bare noen få innbyggere som hadde sagt ja til å flytte

permanent til den ugjennomtrengelige toppen av steinen, fordi leveforholdene var ekstremt

harde. På slutten av 1500 førte vanskelighetene med å dyrke jorden, den ville naturen, frosten og dårlig vær til at byen ble definitivt forlatt og demontert i det påfølgende århundre. Til tross for sin korte levetid, fortsatte man høytidelig å kalle stedet Solens by, fordi solen i renessansen var et forsonende og rasjonelt symbol.

Byen ble imidlertid forlatt i 1673 på grunn av sin upraktiske posisjon. I dag er det mulig

å beundre veien og restene av byen gjemt blant vegetasjon. Stien inne i skogen skaper en eventyrlig atmosfære.

 

Høydeforskjell: 500m – Lengde: 15 km – Varighet: ca. 5:00 timer

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

Dag 7 – fredag 20. oktober                 Sant’ Arcangelo di Romagna

Etter frokost og utsjekk fra hotellet, kjører vi til Santarcangelo di Romagna. Vi besøker landsbyen med Malatesta-festningen, de middelalderske smugene

og de underjordiske grottene.

 

Santarcangelo di Romagna ligger på høyden Monate Giove, innenfor kystbyen Rimini. Mellom høyder, trapper og hus som klorer seg fast, er Santarcangelo utvilsomt en av de mest stemningsfulle landsbyer i hele Romagna. Til tross for at den er en by med over 20 000 innbyggere, er den fortsatt en nesten intakt middelalderlandsby.

Gjennom århundrene er det født kunstnere og intellektuelle, poeter og skuespillere her. De har klart å blande tradisjon med nyskapende drivkraft. Kort sagt, en markant middelalderlandsby med sine murer, sitt slott og sine palasser.

Under den harmoniske skjønnheten til bygningene i det historiske sentrum, finnes et mysterium: et sammenfiltret nettverk av underjordiske ganger gravd inn i sandsteinen og leire som utgjør en by parallelt med den synlige. Hulrom, brønner, tunneler og gallerier hvor du kan gå deg vill og finne deg selv. Mange kan enkelt besøkes takket være offisielle guidede turer. Vi får oppleve alt dette.

 

Byvandring i dag.

Måltider inkludert: frokost, lunsj og middag

 

Dag 8 – lørdag 21. oktober                 Bologna og hjemreise

Etter frokost og utsjekk fra hotellet, setter vi kurs for Bologna. Her får vi en guidet tur og lunsj, før vi drar ut til flyplassen.

Flyavgang med Lufthansa kl. 18:10. Mellomlanding i Frankfurt og ankomst Oslo Gardermoen kl. 23:30.

 

Måltider inkludert: frokost og lunsj

PRIS PR. PERSON KR. 25 690,- 
(uten A-kortet kr. 26 690,-)

 • Lufthansa Oslo Gardermoen – Frankfurt – Bologna tur/retur

 • Flyskatter (refunderes ikke ved avbestilling)

 • 7 netter på Hotel Oste del Costello, del i dobbeltrom

 • 7 frokoster

 • 7 middager, på hotellet eller på lokal restaurant

 • Lokal vin, vann og kaffe til middagene

 • 7 lunsjer inkl. vann

 • 2 vinsmakinger

 • Vandringer ifølge program

 • Fellestransport

 • Inngangsbilletter til alle severdigheter i henhold til program

 • Lokalguide i Urbino

 • Lokalguide i Bologna

 • Profesjonell engelsktalende lokalguide; Stefano Spinetti

 • Teknisk reiseleder fra Til Fots; Hege Tokerud

 

Ikke inkludert:

 • Tips EUR 20 per person

 

Tillegg for enkeltrom (begrenset antall)        kr. 3 700,-

 

Bosted: Hotel Oste del Castello 4****

 

Påmeldingsfrist senest 25. august 2023.

På denne turen kreves god fysisk form da vi skal vandre både oppover- og nedoverbakker i kupert terreng. Vi tar bare med oss den oppakningen vi trenger til selve vandringsturen.   

Depositum kr 3.000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmelding.

Minimum antall deltakere er 11. Maks antall er 15.
 

Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt ditt forsikringsselskap! 
Vi tar forbehold om prisendring p.g.a. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs samt endring i rutetidene hos flyselskapet. Vær- og føreforhold kan føre til endringer i programmet.

Teknisk arrangør: TIL FOTS AS

bottom of page